Stasiun Tugu Yogyakarta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Stasiun Yogyakarta
250px
Stasiun Tugu Yogyakarta.
Papan
Provinsi DI Yogyakarta
Kutha Yogyakarta
Sajarah
Informasi Liya
Operator Laladan Operasi VI Yogyakarta
Kodhe stasiun YK
Èlevasi +113 M
Layanan Argo Dwipangga, Argo Lawu, Argo Wilis, Bima, Gajayana, Taksaka, Turangga, Lodaya, Sancaka, Malabar, Malioboro Ekspres, Fajar Utama Yogya, Mutiara Selatan, Senja Utama Solo, Senja Utama Yogya, Bogowonto, Gajah Wong, Prambanan Ekspres, Madiun Jaya Ekspres, Madiun Jaya, Sriwedari

Koordhinat: 7°47′21″S 110°21′51″E / 7.789200°S 110.364100°E / -7.789200; 110.364100

Stasiun Tugu inggih salah satunggaling stasiun wonten ing Yogyakarta.[1] Stasiun Tugu punika dumados papan mandheging sepur awit taun 1887 dumugi sapunika.[1] Stasiun punika kagolong stasiun ingkang papanipun langkung strategis.[1] Amargi stasiun punika papanipun wonten ing jantung kutha Yogyakarta lan cerak kalian objek wisata ing yogyakarta.[1] Stasiun punika awalipun inggih stasiun alit ananging sapunika sampun dumados salah satunggaling stasiun ageng wonten ing Indonésia.[1] Stasiun Tugu punika gadhah 6 jalur sepur, ingkang nglayani saking hampir sadaya kutha gedhe wonten ing Jawa.[1] Lewih saking 20 sepur ékonomi, bisnis lan eksekutif dumugi lan kesah saben dintene.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Stasiun tugu punika kagolong kasil saking pembangunan sistem transportasi sepur kaliyan pamaréntah Hindia Walanda kangge transportasi penumpang lan kasil bumi saking perkebunan ing Jawa, Sumatera, Sulawesi lan kalimantan.[2] Tanggal 17 Juni 1864, Gubernur Jendral Mr. L.A.J.W baron Sloet van Beele ngletakake watu purwa pembangunan rel sepur ingkang pertama ing jawa.[2] Jalur punika dipunkelola kalian Nederlandsch-Indische spoorweg Maatschappij (Perusahaan perkeretaapian Hindia Walanda) lan dipunoperasikaken tanggal 10 Agustus 1867.[2] Wonten ing perkembanganipun jalur punika dipunlajengaken dawanipun 166 kilometer tumuju kutha Yogjakarta lan Stasiun Lempuyangan Yogyakarta.[2] Stasiun Tugu wiwit nglayani kebetahan transportasi awit 2 Mei 1887, udakara 15 taun sasampunipun Stasiun Lempuyangan.[1] Rikala semanten, stasiun punika namung dipun ginakaken kangge papan transiting sepur ingkang ngangkut kasiling bumi saking laladan wonten ing Jawa, Sumatera, kalimantan lan Sulawesi. Ananging awit tanggal 1 Februari 1905, stasiun punika dipunginakaken kangge transit sepur penumpang. Jalur luar kutha ingkang purwa dibangun taun 1899, ngubungake Yogyakarta lan Surakarta.[1] Stasiun tugu punika kagolong stasiun ingkang taksih mertahanake fungsinipun kangge papan kanggo ngrawat sepur, benten kalian stasiun sanes ingkang umumipun namung kangge papan transit.[1]

Arsitektur[besut | besut sumber]

Amargi dipunbangun wonten ing jaman kolonial Walanda, mila arsitektur bangunan stasiun punika sanget kenthel kalian nuansa Éropah.[1] Kita saged ngenali gaya-gaya Éropah saking lawang-lawang gedhe werni soklat lan langit-langit dhuwur ingkang werninipun cemeng. Bangunan stasiun taksih dipunjagi keaslianipun.[1] Bangunan stasiun punika katon megah kanthi lawang gedhe lan kalih payon ingkang mayungi jalur sepur.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m [1](dipunundhuh tanggal 2 Oktober 2012)
  2. ^ a b c d [2](dipunundhuh tanggal 2 Oktober 2012)