Sepur Argo Lawu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sepur Argo Lawu
CC206 13 23 Argo Lawu.JPG
Sepur Argo Lawu kanthi dipungeret kaliyan CC 206 ana ing Stasiun Semarang Tawang
Surasa
GolonganEksekutip Argo
PranataSepur Ekspres
DrajadBeroperasi
PapanDaop VI Yogyakarta
Tasiyun terminusStasiun Sala Balapan
Stasiun Gambir
Cacahing tasiyun7
Jaluring playanan1
Panumpak bedinan7-8
Angkaning sepur213-214
Palakon
Dibukak21 September 1996
PanduwéPT Kereta Api Indonesia
PalakuDaerah Operasi VI Yogyakarta
DèpotSala Balapan (SLO)
LokomotifCC206
Tèhnis
Jarak nempuh571 km
Ambaning sepur1.067 mm
Karikatan palakon55 ngantos 100 km/jam

Sepur Argo Lawu inggih punika sepur klas eksekutip argo kang dipunlakokaken déning PT Kereta Api Indonesia (Persero) Daop VI Ngayogyakarta ing Tanah Jawi kanthi jurusan Jakarta Gambir (GMR)-Sala Balapan (SLO) tindak lan kondur.

Reronce lan kapasitas[besut | besut sumber]

Sepur punika mbekta reronce sagunggung 8 kreta klas eksekutip lan gadhah 400 kursi kanggé pangginanipun. Manawi mlampah saking Sala dumugi Jakarta (571 km) dipuntempuh kanthi kirang luwih 8 jam lan mandheg ing Klathèn, Tugu Ngayogyakarta, Purwokerto, Cirebon, lan Jatinegara (tumuju Jakarta).

Sujarahing sepur[besut | besut sumber]

Ing ujicoba ping setunggalan tanggal 13 Juli 1995 dipungathukaken jeneng JS-750 kang ateges anglayani perjalanan Jakarta-Sala kanthi wekdal 7 lan setengah jam lan mengeti HUT Kemerdekaan RI Kaping 50. Ing tanggal 21 September 1996 dipunjenengi KA Sala Jaya ingkang candhakipun dipun-gantos kanthi jeneng KA Argo Lawu, minangka strategi merek Argo.

Tembung Argo saliyanipun ateges gunung ugi minangka merek layanan sepur eksekutip kang nggadhah ancas kanggé nuwuhaken bombonging pelangganipun. Déné Lawu asalipun saking jeneng sawijining gunung (Gunung Lawu) ingkang wonten ing lor-wétan Kitha Surakarta (wewengkon administratif Kabupatèn Karanganyar lan Magetan) kang candhakipun 3.245 km.

Perjalanan sepur saking Stasiun Sala Balapan tumuju ing Gambir ing wanci awan, penumpang saged ndeleng kaendahing pagunungan ing Bumi Banyumas, Kali Serayu, lan Kali Progo. Namung manawi saking Jakarta dumugi Sala, sepur punika mlampah ing wanci dalu.

Reroncen Argo Lawu kapérang saking 7-8 kreta kelas eksekutip argo, 1 kreta makan bathik (M1), 1 kreta bagasi (B), lan kreta Pembangkit Listrik (P). Wiwit Oktober 2008, Argo Lawu ngginakaken reroncen sepur énggal damelanipun Indhustri Kereta Api Madiun (PT Inka).

Jadwal sepur[besut | besut sumber]

Stasiun Kedatangan Keberangkatan
KA 7 Argo Lawu (Sala Balapan-Yogyakarta-Gambir)
Solobalapan - 08.00
Klaten 08.25 08.28
Yogyakarta 08.52 08.57
Kutoarjo 09.49 09.53
Purwokerto 11.23 11.30
Cirebon 13.37 13.34
Jatinegara 16.09 16.11
Gambir 16.22 -
KA 8 (Gambir-Yogyakarta-Sala Balapan)
Gambir - 20.15
Cirebon 22.56 23.08
Purwokerto 01.05 01.15
Kutoarjo 02.50 02.54
Yogyakarta 03.45 03.52
Klaten 04.16 04.19
Sala Balapan 04.45 -

Pranala njawi[besut | besut sumber]