Sepur Argo Lawu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sepur Argo Lawu
KA Argo Lawu.jpg
Sepur Argo Lawu nglintas ing Cikampèk
Informasi umum
Jenis sepurSepur Argo
Sepur Èksekutif
Sepur jarak tebih
StatusBeroperasi
LokalDhaèrah Operasi VI Yogyakarta
PandahuluSolo Jaya
PamilikPT Kereta api Indonésia
Panumpang sabendina800 panumpang (rata-rata)
Perjalanan
Relasi parjalananSala Balapan-Gambir, pp.
Jumlah pamberhentianDeleng ing ngisor
Jarak parjalanan571 km
Waktu parjalanan±8 jam 30 menit
Frekuensi perjalanan harianSiji parjalanan mangkat mulih sabendina
Nomor sepur7-8 (Règulér)
57F-58F (Fakultatif)
Jenis relRel abot
Pelayanan
KelasÈksekutif lan Luxury
Susunan tampat duduk
  • 50 kursi disusun 2-2 (èksekutif)
    kursi saged direbahaké lan diputer
  • 26 kursi disusun 1-2 (luxury)
    kursi saged diputer lan direbahaké tekan 180°
Fasilitas sepur dhaharWonten
Jenis kaca jendhelaKaca panorama dupléks, lapisan laminasi isolator panas
Fasilitas hiburanWonten
Liya - liyaLampu maca, toilet, alat pamadam geni ringan, rem dharurat, AC, pangredam swara
Teknis sarana dan prasarana
LokomotifCC206
Lebar sepur1.067 mm
Kacepatan operasional60 teka 100 km/jam
Pamilik prasaranaDitjen KA, Kemenhub
Peta rute
Sala Balapan–Yogyakarta–Gambir
Kanggé sepur Argo Lawu, Argo Dwipangga, lan Taksaka,
ing parjalanan règulèr utawi fakultatif/tambahan
mny. Surabaya
mny. Gundih, Semarang
Sala Balapan
mny. Wonogiri
Klaten
Jawa Tengah
D.I. Yogyakarta
Jambatan Kali Opak
Yogyakarta
Jambatan Kali Progo
D.I. Yogyakarta
Jawa Tengah
mny. Purworejo
Setatsiyun Kutoarjo
Kebumen
Sruweng
Terowongan Ijo
Kroya
mny. Cilacap, Bandung
Terowongan Kebasen
Jambatan Kali Serayu
Terowongan Notog
Purwokerto
Jambatan Sakalimolas
mny. Tegal
Cipamali
Jawa Tengah
Jawa Kulon
mny. Semarang
Cirebon
mny. Bandung
Jambatan Kali Citarum
Bekasi KRL Icon Blue.svg
Jawa Kulon
DKI Jakarta
Jatinegara KRL Icon Blue.svg KRL Icon Yellow.svg Roundeltjk5.png Roundeltjk10.png Roundeltjk11.png
mny. Pasar Senèn
mny. Bogor lan Sukabumi
mny. Tanah Abang lan Merak
Gambir Roundeltjk2.png
mny. Jakarta Kota
Katrangan:
  • Taksaka terminus ing Setatsiyun Yogyakarta
  • Taksaka uga mandheg ing setatsiyun kang tandhanipun bolong
  • KA Argo Lawu Fakultatif, KA Argo Dwipangga Fakultatif, lan KA 96F (Taksaka Fakultatif) mboten mandheg ing Kutoarjo
  • KA 86 (Taksaka Bengi), KA 95F & 96F (Taksaka Fakultatif) mboten mandheg ing Kebumen
  • KA 86 (Taksaka Bengi) mboten mandheg ing Kroya
  • Mung KA 85 (Taksaka Bengi) sing mandheg ing Bekasi
  • Mung KA 96F (Taksaka Fakultatif) sing mandheg ing Sruweng

Sepur Argo Lawu inggih punika sepur klas eksekutip argo kang dipunlakokaken déning PT Kereta Api Indonesia (Persero) Daop VI Ngayogyakarta ing Tanah Jawi kanthi jurusan Jakarta Gambir (GMR)-Sala Balapan (SLO) tindak lan kondur.

Reronce lan kapasitas[besut | besut sumber]

Sepur punika mbekta reronce sagunggung 8 kreta klas eksekutip lan gadhah 400 kursi kanggé pangginanipun. Manawi mlampah saking Sala dumugi Jakarta (571 km) dipuntempuh kanthi kirang luwih 8 jam lan mandheg ing Klathèn, Tugu Ngayogyakarta, Purwokerto, Cirebon, lan Jatinegara (tumuju Jakarta).

Sujarahing sepur[besut | besut sumber]

Ing ujicoba ping setunggalan tanggal 13 Juli 1995 dipungathukaken jeneng JS-750 kang ateges anglayani perjalanan Jakarta-Sala kanthi wekdal 7 lan setengah jam lan mengeti HUT Kemerdekaan RI Kaping 50. Ing tanggal 21 September 1996 dipunjenengi KA Sala Jaya ingkang candhakipun dipun-gantos kanthi jeneng KA Argo Lawu, minangka strategi merek Argo.

Tembung Argo saliyanipun ateges gunung ugi minangka merek layanan sepur eksekutip kang nggadhah ancas kanggé nuwuhaken bombonging pelangganipun. Déné Lawu asalipun saking jeneng sawijining gunung (Gunung Lawu) ingkang wonten ing lor-wétan Kitha Surakarta (wewengkon administratif Kabupatèn Karanganyar lan Magetan) kang candhakipun 3.245 km.

Perjalanan sepur saking Stasiun Sala Balapan tumuju ing Gambir ing wanci awan, penumpang saged ndeleng kaendahing pagunungan ing Bumi Banyumas, Kali Serayu, lan Kali Progo. Namung manawi saking Jakarta dumugi Sala, sepur punika mlampah ing wanci dalu.

Reroncen Argo Lawu kapérang saking 7-8 kreta kelas eksekutip argo, 1 kreta makan bathik (M1), 1 kreta bagasi (B), lan kreta Pembangkit Listrik (P). Wiwit Oktober 2008, Argo Lawu ngginakaken reroncen sepur énggal damelanipun Indhustri Kereta Api Madiun (PT Inka).

Jadwal sepur[besut | besut sumber]

Menika jadwalipun Sepur Argo Lawu saking 1 Desember 2019 (miturut GAPEKA 2019)

Stasiun Kedatangan Keberangkatan
KA 7 Argo Lawu (Sala Balapan-Yogyakarta-Gambir)
Sala Balapan - 08.30
Klaten 08.55 08.57
Yogyakarta 09.21 09.26
Kutoarjo 10.18 10.22
Kebumen 10.48 10.50
Purwokerto 11.56 12.05
Cirebon 13.59 14.06
Jatinegara 16.40 16.42
Gambir 16.57 -
KA 8 (Gambir-Yogyakarta-Sala Balapan)
Gambir - 21.00
Cirebon 23.48 23.55
Purwokerto 01.50 02.00
Kebumen 03.08 03.11
Kutoarjo 03.36 03.39
Yogyakarta 04.31 04.36
Klaten 05.00 05.02
Sala Balapan 05.28 -

Pranala njawi[besut | besut sumber]