Setasiyun Yogyakarta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasiun Yogyakarta
PapanNamaStasiun YK.png
  • Singkatan: YK
  • Nomor: 3020
Stasiun Tugu 2020.jpg
Tampak ngarep Setatsiyun Tugu, 2020
Letak
Dhaérah IstiméwaYogyakarta
KuthaYogyakarta
KemantrenGedhongtengen
KelurahanSasramenduran
Alamat
  • Dl. Marga Utama 1 (lawang wétan
  • Dl. Pasar Kembang (lawang kidul)
Kodhe pos55271
Koordinat7°47′21″S 110°21′48″E / 7.789248499999999°S 110.36347099999999°E / -7.789248499999999; 110.36347099999999Koordhinat: 7°47′21″S 110°21′48″E / 7.789248499999999°S 110.36347099999999°E / -7.789248499999999; 110.36347099999999
Sujarah
Bukak20 Juli 1887 [1]
Jeneng saderengeStasiun Station Djocja Toegoe, Djocjakarta, Djokjakarta, Jogjakarta
Liyan-liyan
OpratorLaladan Operasi VI Yogyakarta
Kelas setasiunGedhé tipe A[2]
PunggelanYK
Nomer setasiun3020
Dhuwuring stasiun+113 m
Kilometer167+051 lintas Semarang TawangBrumbungGundihSala BalapanYogyakarta
542+494 lintas BogorBandungBanjarKuthaarjaYogyakarta
1+040 lintas YogyakartaMagelang KuthaAmbarawa
0+067 lintas YogyakartaPalbapang
LayananArgo Wilis, Argo Lawu (règulèr & fakultatif), Argo Dwipangga (règulèr & fakultatif), Bima, Gajayana (règulèr & fakultatif), Turangga, Taksaka (règulèr & fakultatif), Mutiara Selatan, Malabar, Ranggajati, Wijayakusuma, Anjasmoro, Fajar/Senja Utama Solo, Mataram, Bogowonto, Gajah Wong, Fajar Utama YK, Senja Utama YK, Lodaya (règulèr & tambahan), Sancaka Utara, Malioboro Ekspres, Sancaka (règulèr & fakultatif), Joglosemarkerto, Jayakarta, Prambanan Ekspres (Prameks), lan Sepur Bandara YIA
LoketSistem tiket online, nglayani pamesanan langsung lan pangubahan/pawurungan kamangkatan ing loket. Wonten fasilitas ala bandara arupa check-in mandiri kanggé pancétakan boarding pass khusus kamangkatan sepur jarak adoh/menengah.
Fasilitas
Kathahing jalur9
  • Èmplasemèn lor: 6 (jalur 5: sepur lurus)
  • Èmplasemèn kidul: 3 (jalur 3: sepur lurus)
Kathahing peron7
  • Èmplasemèn lor: 3 (siji peron sisi sing radha dhuwur lan loro peron pulo sing dhuwur
  • Èmplasemèn kidul: 4 (loro peron sisi lan loro peron pulo sing padha-padha dhuwur)
Jinis pasinyalanElektrik jinis Siemens NX MIS-801[3]
Cithakan:Infobox stasiun/fasilitas
Diagram jalur setatsiyun
Lokasi ing gambar peta
Setasiyun Yogyakarta kapernah ing Kutha Yogyakarta
Setasiyun Yogyakarta
Setasiyun Yogyakarta (Kutha Yogyakarta)

Setatsiyun Tugu (Jawa: ꦯꦼꦠꦱꦶꦪꦸꦤ꧀ꦡꦸꦒꦸ) utawi Setatsiyun Yogyakarta (Jawa: ꦯꦼꦠꦱꦶꦪꦸꦤ꧀ꦪꦺꦴꦒ꧀ꦪꦏꦂꦠ) inggih salah satunggaling setatsiyun wonten ing Yogyakarta.[4] Setatsiyun Tugu punika dumados papan mandheging sepur awit taun 1887 dumugi sapunika.[4] Setatsiyun punika kagolong setatsiyun ingkang papanipun langkung strategis.[4] Amargi setatsiyun punika papanipun wonten ing jantung kutha Yogyakarta lan cerak kaliyan objek wisata ing yogyakarta.[4] Setatsiyun punika awalipun inggih setatsiyun alit nanging sapunika sampun dumados salah satunggaling setatsiyun ageng wonten ing Indonésia.[4] Setatsiyun Tugu punika gadhah 6 jalur sepur, ingkang nglayani saking hampir sadaya kutha gedhé wonten ing Jawa.[4] Lewih saking 20 sepur ékonomi, bisnis lan èksekutif dumugi lan késah saben dintené.[4]

Sajarah[besut | besut sumber]

Setatsiyun tugu punika kagolong kasil saking pembangunan sistem transportasi sepur kaliyan pamaréntah Hindia Walanda kanggé transportasi penumpang lan kasil bumi saking perkebunan ing Jawa, Sumatera, Sulawesi lan kalimantan.[5] Tanggal 17 Juni 1864, Gubernur Jendral Mr. L.A.J.W baron Sloet van Beele ngletakake watu purwa pembangunan rel sepur ingkang pertama ing jawa.[5] Jalur punika dipunkelola kaliyan Nederlandsch-Indische spoorweg Maatschappij (Perusahaan perkeretaapian Hindia Walanda) lan dipunoperasikaken tanggal 10 Agustus 1867.[5] Wonten ing perkembanganipun jalur punika dipunlajengaken dawanipun 166 kilomèter tumuju kutha Yogjakarta lan Setatsiyun Lempuyangan Yogyakarta.[5] Setatsiyun Tugu wiwit nglayani kebetahan transportasi awit 2 Mèi 1887, udakara 15 taun sasampunipun Setatsiyun Lempuyangan.[4] Rikala samanten, setatsiyun punika namung dipun-ginakaken kanggé papan transiting sepur ingkang ngangkud kasiling bumi saking laladan wonten ing Jawa, Sumatera, kalimantan lan Sulawesi. Nanging awit tanggal 1 Fèbruari 1905, setatsiyun punika dipun-ginakaken kanggé transit sepur penumpang. Jalur luar kutha ingkang purwa diyasa taun 1899, ngubungake Yogyakarta lan Surakarta.[4] Setatsiyun tugu punika kagolong setatsiyun ingkang taksih mertahanake fungsinipun kanggé papan kanggo ngrawat sepur, bènten kaliyan setatsiyun sanès ingkang limrahipun namung kanggé papan transit.[4]

Arsitektur[besut | besut sumber]

Amargi dipunyasa wonten ing jaman kolonial Walanda, mila arsitèktur yasan setatsiyun punika sanget kenthel kaliyan nuansa Éropah.[4] Kita saged ngenali gaya-gaya Éropah saking lawang-lawang gedhé werni soklat lan langit-langit dhuwur ingkang werninipun cemeng. Wangunan setatsiyun taksih dipunjagi keaslianipun.[4] Wangunan setatsiyun punika katon megah kanthi lawang gedhé lan kalih payon ingkang mayungi jalur sepur.[4]

Layanan sepur[besut | besut sumber]

Panumpang[besut | besut sumber]

Kelas èksekutif[besut | besut sumber]

Kelas campuran[besut | besut sumber]

Kelas ékonomi AC prèmium[besut | besut sumber]

Jayakarta, menyang Jakarta lan menyang Surabaya

Lokal/komuter ékonomi[besut | besut sumber]

Prambanan Ekspres (Prameks), saking lan menyang Sala sarta menyang Kutoarjo

Sepur bandara[besut | besut sumber]

KA Bandara YIA, saking lan menyang Wojo-Kebumen

Papasan lan persusulan[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Staatsspoorwegen (1921-1932). Verslag der Staatsspoor-en-Tramwegen in Nederlandsch-Indië 1921-1932. Batavia: Burgerlijke Openbare Werken.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  3. Sugiana, A.; Lee, Key-Seo; Lee, Kang-Soo; Hwang, Kyeong-Hwan; Kwak, Won-Kyu (2015). "Study on Interlocking System in Indonesia". Nyeondo Hangugcheoldohaghoe Chungyehagsuldaehoe Nonmunjib (Korean Society for Railway) (46). 
  4. a b c d e f g h i j k l m [1](dipunundhuh tanggal 2 Oktober 2012)
  5. a b c d [2](dipunundhuh tanggal 2 Oktober 2012)