Sepur Mutiara Kidul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sepur Mutiara Kidul
Informasi umum
Jenis sepurSepur antarkutha
StatusBeroperasi
PamilikPT. Kereta Api Indonesia
Panumpang sabendina1.760 panumpang (rata-rata)
Perjalanan
Relasi parjalananSurabaya Gubeng-Bandung, pp.
Jumlah pamberhentianDeleng ing ngisor
Jarak parjalanan696 km
Waktu parjalanan14 jam
Frekuensi perjalanan harianSiji parjalanan mangkat mulih sabendina
Jenis relRel abot
Pelayanan
KelasÈksekutif lan Ekonomi Premium
Susunan tampat duduk
  • 50 kursi disusun 2-2 (èksekutif)
    kursi saged direbahaké lan diputer
  • 80 kursi disusun 2-2. Akehe 40 kursi madep arah ngarep laj 40 kursi madep arah mburi (ekonomi premium)
    kursi isoh direbahake
Fasilitas sepur dhaharWonten
Jenis kaca jendhelaKaca panorama dupléks, lapisan laminasi isolator panas
Fasilitas hiburanWonten (dinggo kelas eksekutif)
Liya - liyaLampu maca, toilet, alat padam geni ringan, rem dharurat, AC, pangredam swara
Teknis sarana dan prasarana
LokomotifCC 206
Lebar sepur1.067 mm
Kacepatan operasional60 teka 100 km/jam
Pamilik prasaranaDitjen KA, Kemenhub
Nomor KA131-132
Peta rute
Lintas Sepur Jalur Kidul
Kanggo Sepur:
Ning Surabaya Kota
Ning SBI
Surabaya Gubeng
Ning Malang
Ning Sidoarjo
Jembatan Kali Porong
Mojokerto
Jombang
Ning Malang
Jembatan Kali Brantas
Kertosono
Nganjuk
Caruban
Madiun
Ngawi
Walikukun
Jawa Wetan
Jawa Tengah
Sragen
Jembatan Bengawan Solo
Ning Gundih, Semarang
Solo Balapan
Ning Wonogiri
Purwosari
Klaten
Jawa Tengah
DI Yogyakarta
Jembatan Kali Opak
Lempuyangan
Yogyakarta
Jembatan Kali Progo
Wates
DI Yogyakarta
Jawa Tengah
Ke Purworejo
Kutoarjo
Kebumen
Gombong
Terowongan Ijo
Kroya
Ning Purwokerto, Cirebon
Maos
Jembatan Kali Serayu
Ning Cilacap
Jeruklegi
Sidareja
Meluwung
Banjar
Karangpucung
Ciamis
Jembatan Cirahong
Tasikmalaya
Cipeundeuy
Ning Garut
Cibatu
Jembatan Sungai Cimanuk
Leles
Cicalengka
Kiaracondong
Bandung
Ning Gambir

Katerangan:

Sepur Mutiara Kidul inggih punika layanan sepur klas eksekutif lan ekonomi premium kang dipunlakokaken déning PT. Kereta Api Indonesia (Persero) dinggo nglayani lintas Surabaya Gubeng-Bandung liwat Yogyakarta-Tasikmalaya tindak lan kondur.

Sejarah[besut | besut sumber]

Sepur Mutiara Kidul pertama kali dioperasiake ndek 17 Agustus 1972 kanggo nglayani lintas Bandung–Surabaya nduwe rong layanan kelas, yaiku kelas eksekutif lan bisnis.

Ndek 28 September 2016, PT KAI sempet ngubah layanan seka kelas bisnis dadi sepur ekonomi plus. Rangkaian sepur kelas ekonomi plus—sarta lintas pelayanane diperpanjang ngasi Malang mulai 3 Oktober 2016.

Sepur Mutiara Kidul mulai nggunakake rangkaian sepur baja nirkarat gaweane PT INKA sejak 1 April 2019 sing nduwe layanan kelas eksekutif lan ekonomi premium. Sepur Mutiara Kidul pernah diperpanjang rutene ngasi Jakarta pas ditrapke Gapeka 2019, tapi dibalikake menyang Surabaya-Bandung malih pas Gapeka 2021.

Data teknis[besut | besut sumber]

Rute BandungSurabaya Gubeng pp.
Susunan rangkaian sepur
Sepur nomer 1 2 3 4 Sepur dhahar (M1) 1 2 3 4 Sepur pembangkit (P)
Katerangan Sepur penumpang kelas eksekutif (K1) Sepur penumpang kelas ekonomi (K3)
Catetan : Susunan rangkaian sepur isoh mowah sakwektu-wektu.

Tarif[besut | besut sumber]

Tarif sepur niki ning kisaran antara Rp220.000,00–Rp650.000,00 dinggo kelas eksekutif lan Rp100.000,00–Rp400.000,00 dinggo kelas ekonomi premium tergantung pada jarak tempuh, subkelas/posisi lungguhan ning njero rangkaian kereta, sarta dina-dina tertentu misal akhir minggu lan prei nasional sing isoh dipesen sakderenge dina kamangkatan.

Jadwal lelampahan[besut | besut sumber]

Ing ngisor niki jadwal lelampahan sepur Mutiara Kidul per 10 Februari 2021 (Gapeka 2021).

KA 131 Mutiara Kidul
(Surabaya Gubeng–Bandung)
KA 132 Mutiara Kidul
(Bandung–Surabaya Gubeng)
Setatsiyun Teka Mangkat Setatsiyun Teka Mangkat
Surabaya Gubeng - 19.45 Bandung - 20.30
Mojokerto 20.20 20.23 Kiaracondong 20.40 20.43
Jombang 20.43 20.46 Cipeundeuy 22.18 22.28
Kertasana 21.00 21.03 Tasikmalaya 23.13 23.16
Nganjuk 21.21 21.24 Ciamis 23.37 23.39
Madiun 22.00 22.08 Karangpucung 23.56 00.01
Sala Balapan 23.21 23.24 Banjar 00.09 00.14
Yogyakarta 00.08 00.14 Sidareja 00.42 00.44
Kuthaarja 01.05 01.10 Jeruklegi 01.08 01.14
Kutowinangun 01.26 01.28 Maos 01.27 01.29
Kebumen 01.37 01.40 Kroya 01.42 01.50
Gombong 01.59 02.01 Gombong 02.14 02.16
Kroya 02.26 02.35 Kebumen 02.34 02.36
Maos 02.48 02.51 Kuthaarja 02.59 03.02
Sidareja 03.29 03.35 Yogyakarta 03.51 03.56
Banjar 04.03 04.08 Sala Balapan 04.42 04.47
Ciamis 04.33 04.35 Madiun 06.00 06.08
Tasikmalaya 05.00 05.03 Nganjuk 06.46 06.49
Cipeundeuy 05.52 06.02 Kertasana 07.09 07.12
Rancaekek 07.25 07.34 Jombang 07.27 07.30
Kiaracondong 07.48 07.50 Mojokerto 07.50 07.53
Bandung 08.00 - Surabaya Gubeng 08.30 -