Menyang kontèn

Lokomontip

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Lokomotif)
Lokomotif diesel hidrolik seri BB304

Lokomotif iku péranganing rangkean sepur kang duwé mesin kanggo ngobahaké sepur. Lumrahé lokomotif dumunung ing ngarep sajeroning siji rangkéan sepur. Operator saka lokomotif karan masinis. Masinis nglakokaké sepur dhedhasar préntah saka pusat pengendali perjalanan sepur liwat sinyal kang dumunung ing pinggir jalur ril sepur.

Jinis lokomotif miturut mesin[besut | besut sumber]

lokomotif listrik duwèkané SS kang operasi ing Batavia nalika paro awal abad angka 20.

Miturut mesiné, lokomotif kapérang dadi

  1. Lokomotif uwab.
  2. lokomotif diesel mekanis
    Barkas:KRDEprameks.jpg
    Sepur Ril Diesel Elektrik asil modhifikasi Industri Kereta Api INKA saka KRL BN-HOLEC
  3. lokomotif diesel elektrik
  4. lokomotif diesel hidrolik
  5. lokomotif listrik

Jinis lokomotif miturut rodhané[besut | besut sumber]

Barkas:Sumbuloko.jpg
Konfigurasi sumbu penggerak lokomotif

Jinis lokomotif miturut konfigurasi sumbu/ as roda lokomotif[1]:

  • 1. kodhe B tegesé lokomotif kanthi 2 rodha penggerak utawa Bo-Bo
Tuladha lokomotif Uap Taun 18981898: Seri B Bristol
  • 2. kodhe C tegesé lokomotif kanthi 3 rodha penggerak utawa Co-Co
Tuladha lokomotif Uap Taun 19051905: Seri C Birmingham
  • 3. kodhe BB tegesé lokomotif mawa gandar 2 2 kanthi rodha penggerak ana 4 as roda utawa duwé 8 rodha
Tuladha lokomotif Uap Taun 19201920: Seri BB Manchester
  • 4. kodhe CC tegesé lokomotif mawa gandar 3 3 dadi total penggeraké ana 6 as rodha utawa duwé 12 rodha.
Tuladha lokomotif Uap Taun 19301930: Seri CC Manchester
  • 5. kodhe D tegesé lokomotif mawa gandar 4 loko jinis iki racaké mung duwé gandar tunggal saéngga total penggeraké ana 4 as rodha lan gunggung rodha ana 8.
Tuladha lokomotif Uap Taun 19541954: Seri D54 Krupp Liepzig

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:DaftarlokomontipIndonesia