Dhaptar pamenang bebungah Nobel Fisika

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Pratélan pamenang bebungah Bebungah Nobel sajeroning Fisika wiwit 1901:

Taun Jeneng Karya sing diwènèhi bebungah
1901 Wilhelm Conrad Röntgen "pengakon marang pelayanan sing luar biyasa sing wis dilakoni sajeroning nemu sinar Röntgen sing dijenengaké miturut jenengé."
1902 Hendrik Antoon Lorentz lan Pieter Zeeman "pengakon marang pelayanan sing luar biyasa sing wis dilakoni sajeroning riset prabawa magnetisme sajeroning fenomena radiasi".
1903 Antoine Henri Becquerel "pengakuan marang pelayanan sing luar biyasa sing wis dilakukan sajeroning nemu spontanitas radioaktivitas".
Pierre lan Marie Curie "pengakon marang pelayanan sing luar biyasa sing wis dilakoni sajeroning riset fenomena radiasi sing tinemu déning Professor Henri Becquerel".
1904 John William Strutt, 3rd Baron Rayleigh "kanggo investigasi kepadatan gas sing paling wigati lan kanggo panemuan argon."
1905 Philipp Eduard Anton von Lenard "kanggo kerja sajeroning sinar katode".
1906 Sir Joseph John Thomson "sajeroning pengakon besarnya sajeroning téyori lan eksperimen nginvestigasi konduksi listrik déning gas".
1907 Albert Abraham Michelson "kanggo ketepatan piranti optik lan spektroskopik lan investigasi metrologikal sing dilakoni ".
1908 Gabriel Lippmann "kanggo metode sajeroning mrodhuksi warna fotografi adhedhasar fenomena penggangguan".
1909 Guglielmo Marconi lan Karl Ferdinand Braun " pengakon kontribusi marang pangembangan telefraf tanpa kabel".
1910 Johannes Diderik van der Waals "Kanggo pekerjaannya sajeroning persamaan tetapan gas lan cuwèran."
1911 Wilhelm Wien " panemuan ngenani hukum penentuan radiasi panas."
1912 Nils Gustaf Dalén "Kanggo panemuan piranti atur otomatis kanggo panggunaan bebarengan karo akumulator gas kanggo memperjelas mercusuar lan pelampung."
1913 Heike Kamerlingh-Onnes "Kanggo pemeriksaan sajeroning sipat dat sajeroning temperatur cendhèk sing nuduhaké, inter alia, sajeroning gawé helium cair"
1914 Max von Laue "Kanggo panemuan difraksi sinar Xnya nganggo kristal."
1915 Sir William Henry Bragg lan William Lawrence Bragg "Kanggo sumbangan sajeroning analisis struktur kristal dengan memakai sinar X."
1916
Uang bebungah 1/3 dialokasèkaké sajeroning Dana Utama lan 2/3 sajeroning Dana Spesial di pérangan bebungah iki
1917 Charles Glover Barkla "Kanggo penemuan ngenani ciri-ciri radiasi Röntgen sajeroning cuaca."
1918 Max Planck "Dalam pengakuan sajeroning sumbangan kanggo kemajuan fisika kanthi nemu ènergi quanta."
1919 Johannes Stark "Kanggo panemuan efek Doppler sajeroning sinar saluran lan pamisahan jalur spektral ing babagan listrik."
1920 Charles Édouard Guillaume " pengakon marang sumbangan ukuran presisi sajeroning fisika kanthi panemuan anomali sajeroning logam campuran baja nikel"
1921 Albert Einstein "kanggo sumbangan sajeroning Téyori Fisika lan mligi sajeroning panemuan hukum efek fotoelektriké"
1922 Niels Henrik David Bohr "kanggo sumbangan sajeroning pamriksaan struktur atom lan radiasi sing metu saka kana"
1923 Robert Andrews Millikan "kanggo pekerjaan sajeroning isi dhasar listrik lan sajeroning efek fotoelektrik"
1924 Karl Manne Georg Siegbahn "sajeroning panemuan lan riset ing babagan spektroskopi sinar X"
1925 James Franck lan Gustav Ludwig Hertz "sajeroning panemuan hukum ngenani tubrukan elektron sajeroning atom"
1926 Jean Baptiste Perrin "kanggo pekerjaannya sajeroning struktur terputus dat, lan mligi sajeroning panemuan kesetimbangan sedimentasi"
1927 Arthur Holly Compton "sajeroning panemuan efek sing dijenengaké miturut jenengé ". Pirsani: Efek Compton
Charles Thomson Rees Wilson "kanggo metode gawé garis edar partikel isi listrik katon déning kondensasi uwab banyu"
1928 Owen Willans Richardson "kanggo pekerjaan sajeroning gejala panas lan mligi kanggo panemuan hukum sing dijenengaké miturut jenengé "
1929 Pangeran Louis-Victor Pierre Raymond de Broglie "kanggo penemuan sajeroning sipat gelombang elektron"
1930 Sir Chandrasekhara Venkata Raman "kanggo pekerjaan nghamburkaké cahya lan panemuan efek sing dijenengaké miturut jenengé"
1931 (Bebungah dialokasièkaké sajeroning Dana Spesial saka seksi bebungah iki.)
1932 Werner Karl Heisenberg "kanggo penciptaan mekanika kuantum, aplikasi sing wis, inter alia, nuduhaké panemuan wangun allotropis saka hidrogen"
1933 Erwin Schrödinger lan Paul Adrien Maurice Dirac "kanggo panemuan wangun produktif baru saka téyori atom"
1934
Dhuwit bebungah 1/3 dialokasikan sajeroning Dana Utama lan 2/3 sajeroning Dana Spesial ing pérangan bebungah iki
1935 James Chadwick "kanggo panemuan neutron"
1936 Victor Franz Hess "kanggo panemuan radiasinya"
Carl David Anderson "kanggo panemuan positronnya"
1937 Clinton Joseph Davisson lan George Paget Thomson "kanggo panemuan pacoban sajeroning difraksi elektron dengan kristal"
1938 Enrico Fermi "kanggo dhémonstrasi ngenani keberadaan elemen radioaktif anyar sing diciptakaké kanthi panyinaran neutron, lan kanggo panemuan sing magepokan karo reaksi nuklir sing diasilaké déning neutron redhup"
1939 Ernest Orlando Lawrence "kanggo panemuan lan pangembangan siklotron lan kanggo hasil saka iku, mligi sing magepokan jaro elemen radioaktif tiron"
1940
Dhuwit bebungah 1/3 dialokasèkaké sajeroning Dana Utama lan 2/3 sajeroning Dana Spesial ing pérangan bebungah iki
1941
1942
1943 Otto Stern "kanggo sumbangannya mengembangkan metode sinar molekul lan panemuan momen magnetik proton"
1944 Isidor Isaac Rabi "kanggo metode gemanya kangg mencatat sipat magnetis inti atom"
1945 Wolfgang Pauli "kanggo panemuan Asas Pengeluaran, uga disebut asas Pauli"
1946 Percy Williams Bridgman "kanggo panemuan apparatus kangg membuat tekanan tinggi sing luar biyasa, lan kanggo panemuan ing babagan tekanan dhuwur fisik"
1947 Sir Edward Victor Appleton "kangg penyelidikannya sajeroning fisika saka atmosfer ndhuwur mligi sajeroning panemuan sing disebut uga lapisan Appleton"
1948 Patrick Maynard Stuart Blackett "kanggo pangembangan metode kamar awan Wilson, lan penemuan ing babagan fisika nuklir lan radiasi kosmik"
1949 Hideki Yukawa (湯川 秀樹) "kanggo perkiraan ananing meson sajeroning dhasar pekerjaan teoritis tenaga nuklir"
1950 Cecil Frank Powell "kanggo pangembangan metode fotografis nyinaoni prosès nuklir lan penemuan ngenani meson sing digawé nganggo metode iki"
1951 Sir John Douglas Cockcroft lan Ernest Thomas Sinton Walton "kanggo pekerjaan pioner sajeroning transmutasi inti atom karo tiruan partikel atom sing dipercepat "
1952 Felix Bloch lan Edward Mills Purcell "kanggo pangembangan metode anyar kanggo ukuran presisi magnetik nuklir lan penemauan sajeroning gayutan bebarengan"
1953 Frits (Frederik) Zernike "kanggo dhémonstrasi tahap metode kontras, mligi kanggo panemuan sajeroning tahap mikroskop kontras "
1954 Max Born "kanggo riset fundamental sajeroning mekanika kuantum, mligi kanggo interpretasi statistik saka fungsi gelombang"
Walther Bothe "kanggo metode kejadian kebetulan lan penemuannya membuat bersamaan dengan itu"
1955 Willis Eugene Lamb "kanggo panemuan ngenani struktur alus saka spektrum hidrogen "
Polykarp Kusch "kangg panentuan presisi saka momen magnetis elektron"
1956 William Bradford Shockley, John Bardeen lan Walter Houser Brattain "kangg riset sajeroning semikonduktor lan panemuan sajeroning efek transistor "
1957 Chen Ning Yang (楊振寧 Pinyin: Yáng Zhènníng) lan Tsung-Dao Lee (李政道 Pinyin: Lǐ Zhèngdào) "kangg investigasi penetrasi saka sing disebut hukum keseimbangan sing mbuka dalan kanggo panemuan wigati ngenani unsur dhasar"
1958 Pavel Alekseyevich Cherenkov (Павел Алексеевич Черенков), Il'ia Frank (Илья Михайлович Франк), lan Igor Yevgenyevich Tamm (Игорь Евгеньевич Тамм) "kanggo panemuan lan interpretasi efek Cherenkov-Vavilov"
1959 Emilio Gino Segre lan Owen Chamberlain "kangg panemuan antiproton "
1960 Donald Arthur Glaser "kanggo panemuan bilik gelembung"
1961 Robert Hofstadter "kangg studi pioniré saka hamburan elektron sajeroning inti atom lan kanthi mangkono nggayuh panemuan ngenani struktur nukleon"
Rudolf Ludwig Mössbauer "kanggo riseté ngenani panyerapan geme saka radiasi gamma lan penemuannya sajeroning gayutan ini saka efek sing ngangkat jenengé". Pirsani:efek Mössbauer
1962 Lev Davidovich Landau (Лев Давидович Ландау) "kanggo téyori pionir madhetaké dat, mligi helium cair "
1963 Eugene Paul Wigner "kanggo sumbangan sajeroning téyori nukleus atom lan partikel dhasar, mligi liwat panemuan lan aplikasi prinsip simetris fundamental"
Maria Goeppert-Mayer lan J. Hans D. Jensen "kanggo panemuan ngenani struktur kulit nuklir"
1964 Charles Hard Townes, Nicolay Gennadiyevich Basov (Николай Геннадиевич Басов), lan Aleksandr Mikhailovich Prokhorov (Александр Михайлович Прохоров) "kanggo pekerjaan fundamental ing babagan elektronika kuantum, sing ngrintis konstruksi osilator lan pengeras miturut asas maser-laser "
1965 Sin-Itiro Tomonaga (朝永 振一郎), Julian Schwinger, lan Richard P. Feynman "kanggo pekerjaan fundamental sajeroning elektrodinamika kuantum, karo deep-ploughing minangka akibat fisik saka unsur dhasar"
1966 Alfred Kastler "kanggo panemuan lan pangembangan metode optik nyinaoni resonansi Hertzian sajeroning atom"
1967 Hans Albrecht Bethe "kanggo sumbangan sajeroning reaksi nuklir, mligi penemuan ngenani prodhuksi ènergi lintang"
1968 Luis Walter Alvarez "kanggo sumbangan sing nemtokaké sajeroning unsur dhasar fisika, mligi sajeroning panemuan kahanan resonansi, liwat pengembangan saka teknik panggunaan bilik gelembung hidrogen lan analisis data "
1969 Murray Gell-Mann "kanggo sumbangan lan penemuan ngenani klasifikasi unsur dhasar lan interaksiné"
1970 Hannes Olof Gösta Alfvén "kanggo pekerjaan lan panemuan fundamental sajeroning magneto-hidrodinamik karo aplikasi asil pérangan sing béda saka plasma fisik"
Louis Eugene Félix Néel "kanggo pekerjaan lan panemuan fundamental ngenani antiferromagnetisme lan ferrimagnetisme sing buka dalan kanggo aplikasi wigati sajeroning fisika mengenai benda padat"
1971 Dennis Gabor "kanggo panemuan lan pengembangan metode holografis"
1972 John Bardeen, Leon Neil Cooper, lan John Robert Schrieffer "kangg téyori pangembangan bebarengan superkonduktivitas, racaké disebut téyori BCS"
1973 Leo Esaki (江崎 玲於奈) lan Ivar Giaever "kanggo panemuan eksperimental ngenani fenomena terowongan sajeroning semikonduktor lan superkonduktor berturut-turut"
Brian David Josephson "kanggo perkiraan teoritis saka sipat arus sing super ngliwati pembatas terowongan, mligi fenomena sing kanthi umum dikenal minangka efek Josephson"
1974 Sir Martin Ryle lan Antony Hewish "kangg riset pionir sajeroning radio astrofisika: Ryle kanggo pengamatan lan penemuan, mligi sajeroning teknik perpaduan lubang, lan Hewish kangg peran nemtokaké sajeroning panemuan pulsar"
1975 Aage Niels Bohr, Ben Roy Mottelson, lan Leo James Rainwater "kanggo penemuan gayutan antara obahan bebarengan lan obahan partikel sajeroning inti atom lan pangembangan téyori struktur inti atom miturut gayutan iku"
1976 Burton Richter lan Samuel Chao Chung Ting (丁肇中 Pinyin: Dīng Zhàozhōng) "kanggo pekerjaan pionir sajeroning panemuan unsur dhasar bobot saka jinis baru". Utawa: kanggo panemuan partikel J/Ψ kaya déné negasaké ide yèn dat baryon (seperti inti atom) terisi saka kuark?
1977 Philip Warren Anderson, Sir Nevill Francis Mott, lan John Hasbrouck van Vleck "kanggo pngamatan teoritis fundamental struktur elektronis magnet lan sistem ora beraturan"
1978 Pyotr Leonidovich Kapitsa (Пётр Леонидович Капица) "kanggo panemuan dhasar sajeroning area temperatur fisik sing cendhèk"
Arno Allan Penzias lan Robert Woodrow Wilson "kanggo panemuan ngenani radiasi dhasar gelombang mikrokosmik"
1979 Sheldon Lee Glashow, Abdus Salam, lan Steven Weinberg "kanggo sumbangan sajeroning persatuan lemah lan interaksi elektromagnetik antara unsur dhasar, kalebu, inter alia, perkiraan arus netral lemah"
1980 James Watson Cronin lan Val Logsdon Fitch "kanggo panemuan violations of asas simetri fundamental sajeroning pembusukan meson K netral"
1981 Nicolaas Bloembergen lan Arthur Leonard Schawlow "kanggo sumbangan sajeroning pangembangan spektroskopi laser "
Kai Manne Boerje Siegbahn "kanggo sumbangannya sajeroning pangembangan spektroskopi elektron resolusi tinggi "
1982 Kenneth G. Wilson "kanggo téyori sajeroning fenomena kritis sajeroning gayutan karo fase transisi"
1983 Subrahmanyan Chandrasekhar "kanggo studi teoritis sajeroning prosès fisik saka kapentingan sajeroning susunan lan evolusi bintang"
William Alfred Fowler "kanggo studi teoritis lan pacobané sajeroning reaksi nuklir saka wigatiné sajeroning pambentukan elemen kimia ing alam semesta"
1984 Carlo Rubbia lan Simon van der Meer "kanggo sumbangan menentukan sajeroning proyek gedhé, sing mbuka dalan kanggo panemuan partikel dhasar W lan Z, komunikator saka interaksi lemah"
1985 Klaus von Klitzing "kanggo panemuan quantized efek Hall"
1986 Ernst Ruska "kanggo pekerjaan fundamentalé sajeroning elektron optik, lan kanggo desain mikroskop elektron pisanan"
Gerd Binnig lan Heinrich Rohrer "kanggo rancangan sajeroning scanning tunneling microscope"
1987 Johannes Georg Bednorz lan Karl Alexander Müller "kanggo pamecahan wigati sajeroning superkonduktivitas sajeroning bahan keramik "
1988 Leon Max Lederman, Melvin Schwartz, lan Jack Steinberger "kanggo metode sinar neutrino lan pertunjukan struktur gandha leptonterus panemuan muon neutrino"
1989 Norman Foster Ramsey "kanggo panemuan metode dhasar osilator kapisah lan panggunaan sajeroning maser hidrogen lan jam atom liyané"
Hans Georg Dehmelt lan Wolfgang Paul "kangg pangembangan teknik perangkap ion"
1990 Jerome Isaac Friedman, Henry Way Kendall, lan Richard Edward Taylor "kanggo pengamatan pionir ngenani hamburan inelastik dhuwur saka elektron sajeroning proton lan loncatan neutron, minangka kapentingan sing perlu kanggo pangembangan model quark sajeroning partikel fisis"
1991 Pierre-Gilles de Gennes "kanggo panemuan metode pangembangan kanggo nyinaoni fenomena golongan sajeroning sistem prasaja bisa disamaratakaké sajeroning luwih akèh wangun kompleks dat, mligi sajeroning kristal cuwèr lan polimer"
1992 Georges Charpak "kanggo panemuan lan pengembangané sajeroning detektor partikel, mligi kamar proporsional multikabel"
1993 Russell Alan Hulse lan Joseph Hooton Taylor, Jr. "kanggo panemuan tipe baru pulsar, panemuan sing sing wis membuka kemungkinan baru studi gravitasi"
1994 "kangg sumbangan pionir sajeroning pangembangan teknik hamburan neutron kanggo studi zat kental"
Bertram Neville Brockhouse "kangg pangembangan spektroskopi neutron "
Clifford Glenwood Shull "kanggo pangembangan teknik difraksi neutron"
1995 "kanggo sumbangan percobaan pionir sajeroning lepton fisis"
Martin Lewis Perl "kanggo panemuan tau lepton"
Frederick Reines "kanggo deteksi neutrino"
1996 David Morris Lee, Douglas Dean Osheroff, lan Robert Coleman Richardson "kanggo panemuan sajeroning superfluiditas sajeroning helium-3"
1997 Steven Chu(朱棣文, pinyin: zhū dìwén), Claude Cohen-Tannoudji, lan William Daniel Phillips "kanggo pangembangan metode ngadhemaké lan njerat atom nganggo sinar laser "
1998 Robert B. Laughlin, Horst Ludwig Störmer, lan Daniel Chee Tsui(崔琦, pinyin: cuī qí) "kanggo panemuan sajeroning wangun anyar fluida kuantum karo fractionally charged excitations". Utawa, panemuan efek kuantum ruangan saka pacoban sajeroning 1982, sing kanthi mendasar yasa kahanan sing gawé observasi fractionally charged electrons.
1999 Gerardus 't Hooft lan Martinus J.G. Veltman "kanggo panguraian struktur kuantum interaksi elektrolemah sajeroning fisika"
2000
Zhores Ivanovich Alferov (Жорес Иванович Алферов) lan Herbert Kroemer "kanggo pangembangan heterostruktur semikonduktor digunakna sajeroning kecepatan dhuwur lan opto-elektroniks (elektronika Optis)"
Jack St. Clair Kilby "kanggo bagiannya sajeroning pangembangan sirkuit gabungan"
2001 Eric Allin Cornell, Wolfgang Ketterle, lan Carl Edwin Wieman "kanggo prestasi sajeroning kondensasi Bose-Einstein sajeroning gas cair saka atom alkali, lan kanggo studi fundamental awal saka sipat kondensasi"
2002 Raymond Davis, Jr. lan Masatoshi Koshiba (小柴 昌俊) "kanggo sumbangan pionir sajeroning astrofisika, mligi sajeroning deteksi neutrino kosmik"
Riccardo Giacconi "kanggo sumbangan pionir sajeroning astrofisika, sing buka dalan sajeroning panemuan sumber sinar X kosmik"
2003 Alexei Alexeevich Abrikosov (Алексей Алексеевич Абрикосов), Vitaly Lazarevich Ginzburg (Виталий Лазаревич Гинзбург) lan Anthony James Leggett "kanggo sumbangan pionir ing téyori superkonduktor lan superfluida"
2004 David J. Gross, H. David Politzer lan Frank Wilczek "kanggo panemuan kebebasan asimtot sajeroning téyori interaksi kuwat"
2005 Roy J. Glauber "kanggo kontribusi marang téyori kuantum kanggo kajelasan optik"
John L. Hall lan Theodor W. Hänsch "kanggo sumbangan marang perkembangan spektroskopi tepat (precision spectroscopy) mawa basis laser, kalebu teknik panyisiran frekuensi optik"
2006 John C. Mather lan George F. Smoot "kanggo panemuan benda ireng lan anisotropi radiasi latar mburi gelombang mikro kosmik"
2007 Albert Fert lan Peter Grünberg "kanggo panemuan Magnetoresistansi Raksasa"
2008 Makoto Kobayashi, Toshihide Maskawa, lan Yoichiro Nambu "kanggo panemuan mekanisme pamecahan simetri spontan sajeroning fisika subatom"

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]