Henri Becquerel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Eponim ékan

Antoine Henri Becquerel
Becquerel Henri photograph.jpg
Henri Becquerel, fisikawan Prancis
Lair (1852-12-15)15 Dhésèmber 1852
Paris, Prancis
Pati 25 Agustus 1908(1908-08-25) (umur 55)
Le Croisic, Brittany, Prancis
Bangsa Prancis
Alma mater École Polytechnique
École des Ponts et Chaussées
Kondhang ing Penemuan Radioaktivitas
Bebungah Bebungah Nobel babagan Fisika (1903)
Karièr ngèlmiah
Babagan fisika, kimia
Institutions Conservatoire des Arts et Metiers
École Polytechnique
Musiyum National d'Histoire Naturelle
Mahasiswa dhoktoral Marie Curie
Cathetan
Panjenenganipun bapanipun Jean Becquerel, putranipun A. E. Becquerel, lan wayahipun Antoine César Becquerel.

Antoine Henri Becquerel (lair ing Paris, 15 Dhésèmber 1852 – pati ing Le Croisic, 25 Agustus 1908 ing yuswa 55 taun) punia salah setunggil fisikawan asal Prancis ingkang nemokaken radioaktivitas. Naminipun dipun-ginakaken kanggé ékan radioaktivitas.

Biografi[besut | besut sumber]

Kagesangan awal[besut | besut sumber]

Becquerel miyos saking kulawarga ingkang ngedalaken 4 génerasi èlmuwan, kalebet putranipun piyambak Jean. Henri Becquerel sinau èlmu kawruh alam ing École Polytechnique lan tèhnik ing École des Ponts et Chaussées. Nalika taun 1890, panjenenganipun palakrami kaliyan Louise Désirée Lorieux.

Karièr[besut | besut sumber]

Taun 1892, panjenenganipun dados tiyang angka 3 ing kulawarganipun ingkang nglenggahi kursi fisika ing Musiyum National d'Histoire Naturelle. Nalika taun 1894, panjenenganipun dados ketua insinyur ing Dhépartemèn Wot lan Dalan Ageng.

Ing taun 1896, nalika ngamati fosforesensi garam uranium, tanpa sengaja Becquerel nemokaken radioaktivitas. Nliti karya Wilhelm Conrad Röntgen, Becquerel ngurung dat ingkang berpijar, kalium uranil sulfat, salebetipun pelat foto lan bahan cemeng kanggé nyiapaken panlitèn ingkang merlokaken cahya padhang. Nanging, sadèrèngipun nglajengaken panlitèn, Becquerel nemokaken pelat foto puniku sampun kapajan, nedahaken gambaran dat. Panemon puniku damel panjenenganipun nliti émisi spontan radhiasi nuklir.

Nalika taun 1903, panjenenganipun nampi Nobel Fisika kaliyan Pierre lan Marie Curie salebetipun pangakenan jasa ngéramaken ingkang sampun dipunlampahi kanthi panemon radioaktivitas spontan.

Pranala njawi[besut | besut sumber]