Nicolaas Bloembergen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Nicolaas Bloembergen
Nico 2006 Tucson Wiki.png
Nicolaas Bloembergen
Lair (1920-03-11) Maret 11, 1920 (umur 97)
Dordrecht, Nèderlan
Padunungan Amérika
Warga nagara Nèderlan
Amérika
Alma mater Leiden University
University of Utrecht
Kondhang ing Spektroskopi Laser
Wong tuwa(s) Masalah Lua ing package.lua larik 80: module 'Modul:TableTools' not found.
Bebungah Nobel Prize in Physics (1981)
Medali Lorentz (1978)
IEEE Medal of Honor
Karièr ngèlmiah
Babagan Fisika Terapan
Institutions University of Arizona
Juru pamrayogya dhoktoral Edward Purcell
Juru pamrayoga liyané Cornelis Jacobus Gorter
Mahasiswa dhoktoral Peter Pershan

Nicolaas Bloembergen (lair ing Dordrecht, 11 Maret 1920; umur 97 taun) inggih punika salah satunggaling fisikawan Amérika Sarékat. Piyambakipun pikantuk gelar Ph.D. saking Universitas Leiden lan Harvard nalika taun 1948. Piyambakipun dados profesor wonten ing Harvard University.[1]

Bloembergen ninggalaken Walanda nalika taun 1945 saperlu nglajengaken studi ing Universitas Harvard. 6 minggu sadéréngipun, profesor ing mrika Edward Purcell (sesarengan kaliyan mahasiswanipun Torrey lan Pound) manggihaken resonansi magnetik nuklir utawi RMN. Bloembergen dipundhawuhi saperlu ngembangaken mesin RMN ingkang kapisanan. Sadangunipun wonten ing Harvard piyambakipun "berinteraksi" kaliyan Julian Schwinger, John Hasbrouck van Vleck lan Kemble. Tesisipun Nuclear Magnetic Relaxation dipunajukaken wonten ing Leiden (ing pundi piyambakipun lulus kriteria kualifikasi) lan Harvard. Sabibaripun panunjukkan pascadoktoral ingkang dipunsinged kaliyan C. J. Gorter wonten ing Walanda, piyambakipun kagabung dhateng Harvard lan dipunangkat minangka staf mudha Society of Fellows wonten ing taun 1949 lan lektor kepala nalika taun 1951.[2]

Nalika taun 1958, piyambakipun dipunnaturalisasikaken dados warga nagara Amérika Sarékat.

Piyambakipun dipunanugerhi Medali Lorentz nalika taun 1978. Nicolaas Bloembergen pikantuk Penghargaan Nobel babagan Fisika 1981 sesarengan kaliyan Arthur Schawlow lan Kai Siegbahn kanggé karyanipun wonten ing spektroskopi laser. Bloembergen lan Schawlow ngamati sipat bahan ingkang boten kalacak tanpa laser. Wiwitan, piyambakipun sampun modifikasi maser Charles Townes. Bloembergen dados staf wonten ing Universitas Arizona.[3]

Bloembergen asalipun saking pohon garis akademik Joseph John Thomson, ndhérékaken jejak langkah pamenang Bebungah Nobel sanèsipun ingkang dipunwiwiti déning John William Strutt Rayleigh (Nobel Fisika 1904) lan Josph John Thomson (Nobel Fisika 1906), lan kalajengaken kaliyan Ernest Rutherford (Nobel Kimia 1908), Owen Richardson (Nobel Fisika, 1918) lan pungkasanipun penasihat Bloembergen, Edward M. Purcell (Nobel Fisika 1952). Prof. Bloembergen inggih punika salah satunggaling anggota Dewan Sponsor Bulletin of the Atomic Scientists[1]. Tokoh ingkang kagungan prabawa sanèsipun inggih punika John Van Vleck (Nobel Fisika 1977) lan Percy Bridgman (Nobel Fisika 1946).[2]

Penghormatan[besut | besut sumber]

  • Anggota kehormatan, Akademi Ilmiah Karajan Walanda, Amsterdam, 1956
  • Anggota, American Academy of Arts and Sciences, 1956
  • Anggota, National Academy of Sciences, Washington, D.C., 1959
  • Anggota Kehormatan Asing, Akademi Ilmiah India, Bangalore, 1978
  • Associé Étranger, Académie des Sciences, Paris, 1980
  • Guggenheim Fellow, 1957
  • Oliver Buckley Prize, American Physical Society, 1958
  • IEEE Morris N. Liebmann Memorial Award, Institute of Radio Engineers, 1959
  • Stuart Ballantine Medal, Franklin Institute, Philadelphia, 1961
  • National Medal of Science, Présidhèn AS, 1974
  • Medali Lorentz, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Amsterdam, 1978
  • Frederic Ives Medal, Optical Society of America, 1979
  • Ilmuwan Senior von Humboldt, 1980

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]