Marie Curie

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Marie Skłodowska–Curie
Mariecurie.jpg
Lair (1867-11-07)7 Novèmber 1867
Warsaw, Vistula Land, Kekaisaran Rusia
Pati 4 Juli 1934(1934-07-04) (umur 66)
Passy, Haute-Savoie, Prancis
Bangsa Polen
Warga nagara Rusia, lajeng Prancis
Alma mater University of Paris
ESPCI
Kondhang ing radioaktivitas, polonium, radium
Bebungah Bebungah Nobel babagan Fisika (1903)
Davy Medal (1903)
Matteucci Medal (1904)
Bebungah Nobel babagan Kimia (1911)
Karièr ngèlmiah
Babagan Fisika, Kimia
Institutions University of Paris
Juru pamrayogya dhoktoral Henri Becquerel
Mahasiswa dhoktoral André-Louis Debierne
Óscar Moreno
Marguerite Catherine Perey
Cathetan
Panjenenganipun satunggal-satunggalipun tiyang ingkang menang Bebungah Nobel ing kalih èlmu.
Panjenengan èstrinipun Pierre Curie, lan ibunipun Irène Joliot-Curie lan Ève Curie.

Marie Curie (basa Polen: Maria Curie, 7 November 18674 Juli 1934), punika satunggiling ngèlmuwati saking Prancis, nanging sangkaning saking Polen. Piyambakipun ingkang kapisan saged mamanggihaken kawontenaning sunar radhiasi thorium mawi sèmahipun, Pierre Curie. Lajeng piyambakipun saged ngisolasi saha mamanggihaken radium kaliyan polonium.

Ing warsa 1903, sami kaliyan sèmahipun saha Henri Becquerel, piyambakipun menang Pamulèn Nobel kanggé Fisika. Lajeng piyambakipun dhawak angsal pamulèn Nobel malih ing warsa 1911 kanggé widhang Kimia.

Uga delengen liyané[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.