Marie Curie

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Marie Skłodowska–Curie
Mariecurie.jpg
Miyos (1867-11-07)7 Novèmber 1867
Warsaw, Vistula Land, Kekaisaran Rusia
Tilar donya 4 Juli 1934(1934-07-04) (umur 66)
Passy, Haute-Savoie, Prancis
Warga negara Rusia, lajeng Prancis
Kabangsan Polen
Bidhang Fisika, Kimia
Lembaga University of Paris
Lulusan saking University of Paris
ESPCI
Doktoral advisor Henri Becquerel
Doctoral students André-Louis Debierne
Óscar Moreno
Marguerite Catherine Perey
Kaahlian radioaktivitas, polonium, radium
Notable awards Bebungah Nobel bidang Fisika (1903)
Davy Medal (1903)
Matteucci Medal (1904)
Bebungah Nobel bidang Kimia (1911)
Agama Agnostic
Cathetan
Panjenenganipun setunggal-setunggalipun tiyang ingkang menang Bebungah Nobel ing kalih èlmu.
Panjenengan èstrinipun Pierre Curie, lan ibunipun Irène Joliot-Curie lan Ève Curie.

Marie Curie (basa Polen: Maria Curie, 7 November 18674 Juli 1934), punika satunggiling ngèlmuwati saking Prancis, nanging sangkaning saking Polen. Piyambakipun ingkang kapisan saged mamanggihaken kawontenaning sunar radhiasi thorium mawi sèmahipun, Pierre Curie. Lajeng piyambakipun saged ngisolasi saha mamanggihaken radium kaliyan polonium.

Ing warsa 1903, sami kaliyan sèmahipun saha Henri Becquerel, piyambakipun menang Pamulèn Nobel kanggé Fisika. Lajeng piyambakipun dhawak angsal pamulèn Nobel malih ing warsa 1911 kanggé widhang Kimia.

Uga pirsani liyané[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Marie_Curie&oldid=1107218"