Martin Lewis Perl

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Martin Lewis Perl
Martin Lewis Perl
Lair (1927-06-24)Juni 24, 1927
New York City, New York
Pati Sèptèmber 30, 2014(2014-09-30) (umur 87)
Palo Alto, California
Kabangsan Amérika Sarékat
Babagan Fisika
Misuwur amarga Tau lepton
Notable awards Penghargaan Nobèl dalam Fisika (1995)
Penghargaan Wolf (1982)

Martin Lewis Perl (lair ing New York City, New York, 24 Juni 1927 – pati ing Palo Alto, California, 30 Sèptèmber 2014 ing yuswa 87 taun) inggih punika salah satunggaling fisikawan asal Amérika Sarékat. Piyambakipun nglampahi pendidikan wonten ing Institut Politeknik Brooklyn, sapunika Universitas Politeknik, lan wiwit sinau kaahlian teknik kimia. Pendidikanipun mandheg akibat wiwitipun PD II. Perl kagabung kaliyan United States Merchant Marine. Sabibaripun perang, piyambakipun wangsul malih dhateng Polytechnic Institute lan pikantuk gelar sarjana mudha wonten ing Kaahlian Teknik Kimia nalika taun 1948. Sasampunipun lulus, piyambakipun dados anggota Perusahaan Listrik Umum, makarya minangka Insinyur Kimia wonten ing Divisi Lampu Elektron.[1]

Nalika taun 1950, piyambakipun mlebet program dhoktor fisika wonten ing Universitas Columbia. Sabibaripun pikantuk gelar Ph.D. nalika taun 1955, piyambakupun dipuntawani pakaryan saking Jurusan Fisika Yale, Universitas Illinois, lan Universitas Michigan. Pungkasanipun, Perl nampi tawaran saking Michigan. Perl sampun dados staf pengajar wonten ing Stanford Linear Accelerator Center SLAC wiwit taun 1963.[2]

Nalika taun 1995, Perl menangaken Bebungah Nobèl babagan Fisika, kaliyan Fredrick Reines, saking penemuan babagan tauon. Piyambakipun minangka anggota saking Akademi Ilmu Pengetahuan Nasional lan anggota American Physical Society (APS).[3]

Pangumuman Pawartos[besut | besut sumber]

Pangumuman pawartos punika sakinng Akademi Ilmu Pengetahuan Karajan Swedia ingkang ndeskripsikaken karya Perl:

Umat manungsa pados papanipun wonten ing alam. Piyambakipun ngupaya manggihaken wangsulan saking pitakénan filsafat lan fisika ingkang sami. Papan manungsa, alam semesta, kacipta saking Big Bang. “Kasungsun saking punapa alam semesta punika?”, "Punapa unsur pokok paling alit saking alam semesta lan punapa kémawon sipat-sipatipun?", "Punapa ingkang saged dipunngendikakaken dhateng kita babagan sajarah alam semesta lan masa depanipun?" lan sapiturutipun. Panampa taun punika sampun damel wonten ing pamadosan punika sumbangan ingkang pungkasan: Panjenangipun sampun manggihaken 2 unsur subatom ingkang paling luar biyasa saking alam.
Martin L. Perl lan kancanipun manggihaken, lumantar sarangkén eksperimen antawis 1974 lan 1977, wonten ing Pusat Akselerator Linear Stanford (SLAC) wonten ing Amérika Sarékat, bilih elektron kagungan sanak kaping 3.500 langkung abot, ingkang dipunsebut "tau".
Penemuan tau déning Martin Perl minangka tandha kapisanan bilih "kulawarga" kaping 3 saking blok badan fundamental ingkang wonten. Sawetawis taun pungkasan langkung lajeng kapanggih, 1 saking 2 kuark kulawarga punika, kuark dhasar. Boten dumugi 18 taun salajengipun minangka kuark sanésipun, kuark puncak, kapanggih. Kawontenan kulawarga ingkang kaping 3 punika wigati sanget kanggé kepercayaan fisikawan wonte ing model teoretis sapunika kanggé pangertosan sipat unsur dhasar paling alit alam. Punika dipunsebut model standar. Tanpa kulawarga kaping 3, model badhé boten jangkep lan boten saged "berlaku" kanggé punapa untuk apa yang dikatakan pelanggaran tanggung jawab dan keseimbangan, pelanggaran asa fundamental simetri ingkang, ing antawis hal sanésipun, ngatur pembusukan partikel (Bebungah Nobèl kanggé Cronin lan Fitch 1980). Manawi kulawarga kaping sekawan saking kuark lan lepton kapanggihaken, punika saged ateges bilih model standar kedah dipunrevisi lan rekonstruksi langkung lajeng malih wonten ing fisika partikel elementer wiwitan.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]