Gabriel Lippmann

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Gabriel Lippmann
Lair Jonas Ferdinand Gabriel Lippmann
(1845-08-16)16 Agustus 1845
Bonnevoie, Luxembourg
Tilar donya 13 Juli 1921(1921-07-13) (umur 75)
Flag of Prancis SS France, Atlantic Ocean
Kabangsan Flag of Prancis France
Alma mater École Normale Superieure, Paris Fakultas
Dikawruhi amarga Lippmann colour photography
Integral 3-D photography
Lippmann electrometer

Jonas Ferdinand Gabriel Lippmann[1] (lair 16 Agustus 1845 – pati 13 Juli 1921 ing yuswa 75 taun)[2]) inggih punika fisikawan saking Perancis ingkang naté angsal Bebungah Nobel wonten ing bidang Fisika (saged dipunpirsani wonten ing Dhaptar pamenang bebungah Nobel Bidang Fisika)nalika taun 1908 amargi damel panelitèn babagan plat foto, panelitèn punika dèrèng naté dipuntliti sadèrèngipun, kasil saking panelitèn punika dipunkenal plat Lippman.[3] Panjenenganipun dipuneling amargi naté ngawontenaken risèt mèdium sènsitif warna langsung fotografi. [3].

Biografi[besut | besut sumber]

Kaluwarga[besut | besut sumber]

Panjenenganipun saking kaluwarga Prancis, asmanipun bapa iiinggih punika Lorraine, Alsace ibu, Gabriel Lippmann miyos wonten ing kutha Bonnevoie (Hollerich) wonten ing Luxembourg .[4]

Pendhihikan[besut | besut sumber]

Panjenenganipun nimba kawruh wonten ing Paris, Napoleon SMA (sapunika lycée Henri-IV), Panjenenganipun diwulang déning Charles Almeida, nalika taun 1868 Panjenenganipun mlebet École Normale Supérieure.[5] Lippmann punika siswa ingkang limpad ananging boten sregep Panjenenganipun boten siyos anggènpun agregasi, amargi namung remen kaliyan mata pelajaran ingkang disenengi sarta boten srawung kaliyan tiyang sanès.[5] Taun 1872 Panjenenganipun ngelaksanakaken misi ilmiah resmi kaliyan Jerman sarta nyambut damel kaliyan Kühne wonten ing Kirchhoff dipunbiyantu Helmholtz, Berlin.[5] Panjenenganipun neliti babagan fénoména èlèctrocapillary.[5]

Lippmann kundur Paris nalika taun 1875, 24 Juli Panjenenganipun mlebet Fakultas Paris nyerat tesis ingkang irah-irahanipun Relations entre les phénomènes électriques et capillaires.[5] Tèsis punika kawentar, sesarengan kaliyan Laboratoire des recherches physiques (Laboratorium Penelitian Fisika) ing Jules Jamin, nimba karuh ngantos ngantos diangkat dados profésor wonten ing Sorbonne (Fakultas,Sorbonne) nalika taun 1878.[5] [6][7][8]

Karir[besut | besut sumber]

Lippmann sampun nyengkuyung ilmu fisika, panelitian ingkang sampun disumbang kangge èlmu fisika.

Elektrometer Lippmann(1872)

Elektrometer Kapiler[besut | besut sumber]

Salah satunggaling panemuanipun Lippmann ingkang pisanan inggih punika babagan fénoména listrik sarta kapilèr ingkang saged Panjenenganipun kembangaken dados èlèktrometer kapilèr sènsitif, piranti kasebut kawentar kanthi jeneng èlèktromèter Lippmann, èlèktromèter punika diagem pisanan wonten ing EKG mesin. Wonten ing makalah ingkang dipunsampaikaken dhumateng Philosophical Society ing Glasgow nalika tanggal 17 Januari taun 1883, John G. M'Kendrick njlèntrèhaken dados èlèktromèter Lippmann punika tabung kaca biasa ingkang dawanipun 1 mèter, diamèteripun 7 milimèter, sakloron pucuké bolong, nalika disimpen posisinipun kedhah vertikal ing wadhah kang empuk. Pucuk ngandhap dipuntarik maring titik kapilèr, nganti diamèter kapilèr punika 005 milimèter. Tabung iki diisi kaliyan banyu raksa, titik kapilèr direndem wonten ing asam sulfat encer (1-6 volume banyu), wonten ing ngandhapipun kapal ingkang ngandhut asam sarta merkuri. Kawat platinum punika dipuncemplungaken merkuri, akir saka prosès punika saged dipunpirsani nganggé mikroskop pembesar 250 diamèter. Instrumèn kasebut sènsitif banget, Lippmann nentukaké perbedaan potensial ingkang sithik banget, 10.080 Daniell . Amarga iku piranti punika lulus kompènsasi-metode kanggé ngukur kakuwatan èlèktro menit.[9][10]

Tesis saking PhD Lippmann ngantos Sorbonne nalika tanggal 24 Juli taun 1875, babagan èlmu electrocapillarity .[11]

Gambar Warna[besut | besut sumber]

Lippmann kawentar amargi sampun nate naliti babagan metode kangge ndamel warna gambar (fotografi), adhedasar wontenipun fenomena gangguwan cahaya, asmanipun kaserat wonten ing Dhaptar panampa Nobel Fisika, bebungah punika dipunangsal nalika taun 1908.[7]

Nature morte (1891-1899), gambar warna ingkang dipunpendhet déning Gabriel Lippmann.

Nalika taun 1886, Lippmann ndamel panelitian kaliyan objek gambar warna wonten proses gantosipun warna spektrum matahari dhateng pelat fotografi.[12] Tanggal 2 Februari 1891, Panjenenganipun ngumumaken nalika Academy of Sciences menawi Panjenenganipun sampun saged mendhet gambbar warna ngangge spektrum sarta warna plat fotografi, gambar ingkang dipunpendhet boten rusak menawi dipunpendhet nalika siyang.[12] Nalika tanggal April 1892, Panjenenganipun saged mendhet gambar warna saking jendela kaca patri, bendera-bendera, semangkuk jeruk ing inggilipun poppy abang sarta warna-warni burung beo.[12] Panjenenganipun njanjikaké teori fotografi warna migunakaké metode interferensi makalah kang gunggungipun wonten kalih dhumateng Akademi, satunggal malih nalika taun 1894, ingkang satugal malih nalika taun 1906.[12]

Fenomena gangguan warna amarga wontennipun propagasi gelombang saking cahaya.[12] Nalika cahaya sadawané gelombang tartemtu nyilo malih dhateng gambar punika piyambak, gelombang ingkang dados punika kados ombak banyu menawi wonten watu ingkang dhawah.[12] Dalam kasus biasa membingungkan cahaya, gelombang berdiri yang berbeda hanya dalam volume tipis mikroskopis ruang sebelah refleksi permukaan.[12]

gelombang berdiri. Titik-titik abang punika node gelombang

Lippmann migunakaké fenomena punika kangge mproyeksikaké gambar dhateng plat ingkang kagem fotografi, percobaa n punika saged ngrekan detil ingkang langkung alit malih saking dawanipun gelombang cahaya ingkang katingal. Cahaya ingkang nglewati lembar kaca pendukung punika dados tipis sanget malah kados transparan, wontenipun emulsi fotografi ingkang ngandhut submicroscopically ingkang alit punika nyitakake warna kang lembut.[12] Wontenpun kaca ingkang ngandhut merkuri cair ing kontak intim ingkang saged nyerminake malih cahya liwat emulsi, nyiptakaké gelombang node ingkang saged damel citra laten.[12] Sasampunipun ngembangaken panelitian punika, Panjenenganipun damel struktur lamina , lapisan paralel ingkang sanes iiinggih punika saking butiran logam perak submicroscopic, ingkang kagolong cathetan permanen saking gelombang ingkang gadheg. Wonten ing nggal bageyan saking gambar, jarak saking lamina punika wonten hubunganipun kaliyan dawané gelombang cahaya difoto.[12]

Sasampunipun piring dipunpadhangi migunakaké cahya surya punapa sumber sanesipun saking ngajeng, meh jéjég sarta lurus kaliyan sudut, cahya kalawau ngandhut panjang gelombang spektrum. Nalika nggal titik wonten ing piring, Cahaya saking dawané gelombang sanes bakal kaserap lan kasebar kadosta butir perak, punika namung nglewati emulsi, padatanipun diserap déning lapisan anti-refleksi hitam ingkang dipuntrepaken wonten ing wingkingipun piring. Dipunkembangaken malih, dawané gelombang, sarta amargi warna saking cahaya ingkang mjud gambar asli sasampunipun dilarut, gambar punika katingal warninipun. [13][14][15]

fotografi Integral[besut | besut sumber]

Nalika taun 1908, Lippmann nepangaken babagan teori integral fotografi, wonten teori punika bidang lensa jarak dekat ingkang alit dipunangge motret adegan, ngrekam gambar saking adegan kados ingkang medal saking lokasi horizontal sarta vertikal. Nalika gambar punika dikasilaké, dipundandani sarta dipunoirsani saking lensa, gambar ingkang mujud punika kumpulan bageyan-bageyan gambar ingkang alit.[16]

Pangukuran Wektu[besut | besut sumber]

Nalika taun 1895, Lippmann naliti babagan pangukuran waktu, migunakaké fotografi, Panjenenganipun uga nyinauni cara kerja jam bandul, ngrancang metode kangge mbandingaké wektu osilasi saking pendulum ingkang periode kekalihipun nggal padha.[12]

Oelostat[besut | besut sumber]

Lippmann uga nemukaké piranti ingkang dipunagem ing bidang astronomi, piranti punika kompensasi kangge rotasi bumi, sarta kangge moto gambar langit meski tanpa gerakan kang jelas.[12]

Afiliasi Akademik[besut | besut sumber]

Lippmann punika salah satunggaling anggota Academy of Sciences wiwit tanggal 8 Februari 1886 ngantos tilar donya, njabat dados Presiden nalika taun 1912.[17] Ora namung punika, Panjenenganipun nggih dados Anggota Asing saking Royal Society of London, anggota saking Biro des Longitudes , sarta dados anggota saking Institut Grand Ducal.[18] Panjenenganipun dados anggota saking Société française de photographie nalika taun 1892 sarta dados presiden 1896-1899.[18] Lippmann punika salah satunggaling pendiri saking Institut d'Optique théorique et appliquée ing Prancis.[18]

Garwa[besut | besut sumber]

Lippmann bebrayan kaliyan putri novelis Victor Cherbuliez taun 1888.[19] Panjenenganipun tilar donya balika tanggal 13 Juli 1921 nalika kapal uap saking Prancis tindak dhateng Kanada.[19]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Acte de naissance, cf. R. Grégorius (1984): Gabriel Lippmann. Notice biographique. In: Inauguration d'une plaque à la mémoire de Gabriel Lippmann par le Centre culturel et d'éducation populaire de Bonnevoie et la Section des sciences de l'Institut grand-ducal. Bonnevoie, le 13 avril 1984: 8-20.
  2. ^ (en) Gabriel Lippman, Scientist, Dies at Sea, The New York Times, 14 juillet 1921
  3. ^ a b Cithakan:Lien web Nobel
  4. ^ Bonnevoie punika salah satunggaling komunitas ingkang mbentuk Hollerich, wonten ing kutha Luksemburg wiwit taun 1920, alih. halaman 82, Massard JA (1997): Gabriel Lippmann et le Luxembourg.: Gabriel Lippmann: [ arsip ] Dalam JP Pier Massard & JA (eds): Gabriel Lippmann: Memperingati bagian dari ilmu alam, fisika sarta matematika wonten ing Grand Ducal Institute 150th anniversary sarjana Luksemburg miyos ing Luksemburg, pamenang bebungah Nobel taun 1908. Luksemburg, Divisi Ilmu Pengetahuan Alam, Fisika sarta Matematika saking Grand Duchy of Luxembourg Institute dipunnyengkuyung déning Workshop sarta Seminar sujarah matematika, ilmu pengetahuan sarta kedhokteran University Centre of Luxembourg: 81-111.
  5. ^ a b c d e f Cithakan:Ouvrage
  6. ^ Josef Maria Eder, History of Photography, 4th ed. (New York: Dover, 1978; ISBN 0-486-23586-6), p. 668. (This Dover edition reproduces the Columbia University Press edition of 1945; the book was originally published in 1932 as Geschichte der Photographie.)
  7. ^ a b From Nobel Lectures, Physics 1901-1921, Elsevier Publishing Company, Amsterdam, 1967
  8. ^ See also the extensive biography on the The Nobel Prize in Physics 1908 page.
  9. ^ John G. M'Kendrick, "Note on a Simple Form of Lippmann's Capillary Electrometer useful to Physiologists".
  10. ^ See also a similar description in German at "Kapillārelektromēter", Meyers Konversationslexikon, Verlag des Bibliographischen Instituts, Leipzig und Wien, 1885-1892. Retrieved 5 December 2010.
  11. ^ "About Gabriel Lippmann", Centre de recherche public Gabriel Lippmann. Retrieved 4 December 2010.
  12. ^ a b c d e f g h i j k l Jacques Bintz, "Gabriel Lippmann 1845–1921", Gabriel Lippmann: Peringatan par la bagian des ilmu Naturelles, physiques et mathématiques wonten ing l'Institut grand-ducal de Luxembourg du 150e anniversaire du savant né au Luxembourg, lauréat du prix Nobel en 1908 (Luksemburg: Bagian des ilmu Naturelles, physiques et mathématiques de l'Institut grand-ducal de Luxembourg en kolaborasi avec le Séminaire de mathématiques et le Séminaire d'histoire des ilmu et de la Medecine du centre Universitaire de Luxembourg, 1997) , Jean-Paul Pier & Jos A. Massard: Editeurs , Luksemburg 1997. Diakses pada 4 Desember 2010.
  13. ^ Bolas, T. et al: A Handbook of Photography in Colours, Marion & Co. (London, 1900):45-59 (Retrieved from archive.org on 11 February 2010)
  14. ^ Wall, E. J.: Practical Color Photography, American Photographic Publishing Co. (Boston, 1922):185-199 (Retrieved from archive.org on 5 September 2010)
  15. ^ Klaus Biedermann, "Lippmann's and Gabor's Revolutionary Approach to Imaging", Nobelprize.org.
  16. ^ Lippmann, G. (2 March 1908). "Épreuves réversibles. Photographies intégrales". Comptes Rendus de l'Académie des Sciences 146 (9): 446–451.  Invalid |nopp=reprinted in Benton "Selected Papers on Three-Dimensional Displays" (help)
  17. ^ "Les Membres de l'Académie des sciences depuis sa création (en 1666)" (in French). Académie des sciences. Retrieved 2008-03-01. 
  18. ^ a b c Daniel Girardin, "La photographie interférentielle de Lippmann, méthode parfaite et oubliée de reproduction des couleurs", published in DU, die Zeitschrift der Kultur, no 708 : Fotografie, der lange Weg zur Farbe, Juillet-août 2000. Musée de l'Elysée. (Basa Prancis).
  19. ^ a b "Gabriel Lippman, Scientist, Dies at Sea", The New York Times, 14 July 1921.

Pirsani Ugi[besut | besut sumber]

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gabriel_Lippmann&oldid=1059274"