Louis Eugène Félix Néel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Louis Eugène Félix Néel (22 November 190417 November 2000), fisikawan saking Perancis ingkang miyos wonten ing Lyon, piyambakipun salah satunggaling panerima Bebungah Nobel Fisika 1970, angsal bebungah kaliyan astrofisikawan Swedia Hannes Alfven amargi studi rintisan sipat-sipat magnetik benda padat. Sumbanganipun kanggé èlmu fisika keadaan padat sampun asring dipunaplikasikaken, mliginipun pangembangan unit memori komputer. Kinten-kinten 1930 piyambakipun maringi pamanggih manawi wujud énggal saking sipat magnetik punika wonten; dipunsebat antiferromagnetisme, kosok balen saka ferrimagnetisme. Wonten ing suhu tartemtu (suhu Néel) sipat kalawau pungkasan. Néel gadhah pamanggih (1947) manawi ferrimagnetisme uga saged dipunpirsani saking piranti-piranti. Néel naté maringi pamaggih manawi magnetisme saking watu cadas tartemtu ingkang boten ageng sipatipun saged dados studi sajarah medan magnetik bumi.

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]