William Shockley

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
William Shockley
Lair Cithakan:Birthdate
London, Inggris,
Karajan Manunggal
Pati 12 Agustus 1989(1989-08-12) (umur 79)
Stanford, California,
Amérika Sarékat
Kabangsan Amérika Sarékat
Institusi Bell Labs
Shockley Semiconductor
Stanford
Alma mater Caltech
MIT
Doctoral advisor John C. Slater
Misuwur amarga Coinventor of the transistor
Notable awards Nobèl Kimia (1956)
Agama Ateisme

William Bradford Shockley (lair ing London, Inggris, Karajan Manunggal, 13 Fèbruari 1910 – pati ing Stanford, California, Amérika Sarékat, 12 Agustus 1989 ing yuswa 79 taun) inggih punika salah satunggaling fisikawan Amérika Sarékat ingkang miyos wonten ing tlatah Inggris ingkang pikantuk Bebungah Nobèl babagan Fisika sesarengan kaliyan John Bardeen lan Walter H. Brattain.[1]

Piyambakipun miyos wonten ing tlatah London saking tiyang sepuh asal Amérika Sarékat ingkang wonten ing Inggris antawis pinten-pinten taun saperlu perkawis bisnis. Bapakipun inggih punika satunggaling insinyur pertambangan lan ibunipun wakil surveyor fédheral kanggé tanah mineral. Tiyang sepuhipun wangsul malih dhateng California nalika William taksih alit (balita). Minatipun wonten ing babagan sains tuwuh wiwit alit, lumantar pakaryan tiyang sepuhipun lan tanffa tepalihipun ingkang ngajar fisika wonten ing Stanford. Piyambakipun lulus saking CalTech nalika taun 1932 lan pikantuk gelar PhD saking MIT rikala taun 1936.[2]

Piyambakipun wiwit makarya wonten ing Laboratorium Bell. Panaliténipun wonten inng babagan fisika benda padat, mliginipun tabung vakum, damel kathah kemajuan teoretis wonten ing ancas perusahaan saperlu migunakaken tombol elektronik kanggé kantor telepon minangka gantosipun tombol mekanik ingkang taksih saged dipun-ginakaken dumugi wekdal punika. Sadangunipun PD II, Shockley makarya kanggé proyek militèr, mliginipun ngalusaken sistem radar. Sabibaripun perang pungkasan, piyambakipun wangsul malih nliti benda padat, sapunika ngamati semikonduktor.

Salah satunggaling sumbanganipun wonten ing babagan indhustri elektronika inggih punika penerapan téyori kuantum wonten ing perkembangan semikonduktor. Rikala taun 1947, kaliyan kancanipun, John Bardeen lan Walter Brattain, piyambakipun damle piranti semikonduktor pengeras ingkang kapisanan. Ingkang lajeng dipunsukani nama transistor (saking tembung transfer lan resistor). Shockley damel kemajuan dwonten ing babagan punika taun 1950 ingkang damel piyambakipun langkung gampil dipunwedalaken. Pamanggihipun ingkang orisinal, pungkasanipun damel pengembangan keping silikon. Shockley, Bardeen, lan Brattain menangakan Penghargaan Nobèl babagan Fisika taun 1956 kanggé pengembangan transistor, ingkang mungkinaken piranti-piranti elektronik dipundamel langkung alit, jelas, lan langkung mirah.[3]

Piyambakipun ninggalaken Bell Labs taun 1955 lan njabat minangka profesor pengunjung lan penasihat ahli ing sajumlah perguruan tinggi lan perusahaan. Piyambakipun yasa laboratoriumipun piyambak saperlu ngembangaken transistor lan piranti sanésipun. Ananging pungkasanipun, bisnis punika bangkrut rikala taun 1968. Nalika taun 1963, Shockley dipunangkat minangka guru besar teknik wonten ing Universitas Stanford lan ngajar dumugi taun 1975. Pengajaran damel piyambakipun mikir kathah babagan piyambakipun ngéngini prosès mikir lan kados pundi pamikiran ilmiah saged dipunyingkataken. Piyambakipun nedahaken bilih masa depan penduduk kaancem amargi tiyang-tiyang ingkang kagungan IQ andhap kagunan kathah putra tinimbang tiyang-tiyang ingkang kagungan IQ inggil. Pamanggihipun pikantuk kontroversi lan kamireng rasis. Nalika tiyang-tiyang terus ngurmati prestasinipun wonten ing babagan fisika lan teknik, kathah tokoh umum lan ilmuwan ngandharaken bilih "sumbanganipun ing babagan fisika boten maringi kapitadosan ilmiah saking punapa pamanggihipun babagan genetika."[4]

Shockley nikah kaping kalih, lan kagungan kalih (2) putra lan satunggal (1) putri.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]