Max Planck

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Max Planck
Max Planck.png
Lair (1858-04-23)April 23, 1858
Kiel, Duchy of Holstein
Pati Oktober 4, 1947(1947-10-04) (umur 89)
Göttingen, Lower Saxony, Germany
Bangsa German
Alma mater Ludwig Maximilian University of Munich
Kondhang ing Planck constant
Planck postulate
Planck's law of black body radiation
Bebungah Nobel Prize in Physics (1918)
Karièr ngèlmiah
Babagan Physics
Institutions University of Kiel
University of Berlin
University of Göttingen
Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft
Juru pamrayogya dhoktoral Alexander von Brill
Mahasiswa dhoktoral Gustav Ludwig Hertz
Erich Kretschmann
Walther Meißner
Walter Schottky
Max von Laue
Max Abraham
Moritz Schlick
Walther Bothe
Julius Edgar Lilienfeld
Tandha tangan
Max Planck signature.svg
Cathetan
He is the father of Erwin Planck who was executed in 1945 by the Gestapo for his part in the July 20 plot.

Max Karl Ernst Ludwig Planck (lair ing Kiel, 23 April 1858 – pati ing Goettingen, 4 Oktober 1947 ing yuswa 89 taun) inggih punika salah satunggalipun fisikawan saking Jerman ingkang kawentar minangka tiyang ingkang nemokaken téyori kuantum. Lair ing Kiel, Planck miwiti karieripun ing babagan fisika kanthi kuliah ing Universitas München Berlin taun 1874, lan lulus taun 1879.[2] Planck pikantuk gelar Dhoktor ngèlmu fisika kanthi prédhikat summa cum laude saking Universitas Munich nalika panjenengenipun nembé yuswa selikur taun.[2] Ing taun 1889, panjenenganipun dados mahaguru Univeristas Berlin ngantos purna tugas nalika yuswanipun pitung puluh taun, taun 1928.[2] Panjenenganipun kondur dhateng München taun 1880 kanggé mucal ing universitas punika.[2] Lajeng gantos dhateng Kie ing taun 1885.[2] Wonten mrika panjenenganipun nggarwa kaliyan Marie Mack ing taun 1886. Taun 1889, Plank pindhah dhateng Berlin.[2] Taun 1889, panjenenganipun nemokaken satunggal konstanta dhasar, ingkang dipunparingi nami konstanta Planck, lan minangka conto, dipun-ginakaken kanggé ngétang ènèrgy foton. Ing taun punika, panjenenganipun ugi njlèntrèhaken unit Planck. Satunggal taun salajengipun, panjenenganipun nemokaken hukum radiasi panas, ingkang dipunsebat Hukum radiasi badan ireng Planck. Hukum punika dados landhesan téyori kuantum, ingkang nembé wonten sadasa taun salajengipun sasampunipun Plank “makarya sama” kaliyan Albert Einstein lan Niels Bohr.

Kanugrahan dhumateng Max Planck[3][besut | besut sumber]

  • Nobel Prize 1918
  • Fellow of the Royal Society 1926
  • Royal Society Copley Medal 1929
  • Fellow of the Royal Society of Edinburgh 1937
  • Lunar features Crater Planck

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ The dilemmas of an upright man: Max Planck and the fortunes of German science. J. L. Heilbron. Harvard University Press, 2000. ISBN 0674004396. p.183.
  2. ^ a b c d e f [Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sajarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]
  3. ^ Max Karl Ernst Ludwig Planck dipunundhuh tanggal 24 Juni 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

* Timeline of Nobel Prize Winners