München

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lambang Péta
Wappen München Deutschlandkarte, Position von München hervorgehoben
Data dasar
Bundesland: Bayern
Regierungsbezirk: Oberbayern
Status: Kreisfreie Stadt
Èlevasi: 519 m di atas NN
Wilayah: 310,44 km² (31 Des. 2003)
Pedunung: 1.305.522 (31 Mei 2006)
Kapadhetan pedunung: 4.206 jiwa per km²
Pangangguran (relatif): 6,3% (Juni 2006)
Hutang: 3.414 juta (2005)
Wong asing (relatif): 23,2 % (31 Mei 2006)
Kodhe pos: 80000–81929 (lama: 8000)
Kodhe telepon: 089
Nomor plat montor: M
Pamérangan administratif: 25 Stadtbezirke
Alamat
balaikota:
Marienplatz 8
80331 München
Situs web resmi: www.muenchen.de/
Peta kutha resmi: www.geoinfo-muenchen.de/
Politik
Walikutha: Christian Ude (SPD)
Partai pulitik sing kuwasa: SPD, Grüne,
Rosa Liste München
Frauenkirche lan Balékutha

Frauenkirche lan Balékutha

Munich utawa München (Swara pelafalan; basa Inggris: Munich) kuwi ibukutha negara bagian Bayern ing Jerman. Kanthi pedunung cacahé 1.305.522 jiwa (2006), München minangka kutha kanthi pedunung paling akèh katelu ing Jerman sawisé Berlin lan Hamburg. Kutha iki dumunung ing Kali Isar.

Motto München yakuwi Die Weltstadt mit Herz ('Kutha donya mawa ati').

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Diadegaké kanthi jeneng Munichen ing taun 1158 déning Henry sang Singa, Duke Saxony, lan setengah abad sabanjuré diwènhi status minangka kutha lan diwangun bèntèng.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata München ing Wikivoyage

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=München&oldid=816083"