Gestapo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Gestapo Ngenani wuni iki dengar  (akronim saking Geheime Staatspolizei; "pulisi nagari rahsya") inggih punika pulisi rahsya resmi Nazi Jerman. Ing ngandap administrasi SS, piyambakipun diadministrasi déning RSHA lan dipunanggep sebuah organisasi ganda Sicherheitsdienst lan ugi subkantor Sicherheitspolizei. Wiwitipun Gestapo punika Pulisi Rahasia Prusia (Preußische Geheimpolizei) lan dipunpimpin déning Rudolf Diels. Asma "GESTAPO" (pertama kali dipunsebat "GESTAPA") wiwit populer saksampunè pimpinanipun dipunjabat déning Hermann Göring, (Panglima "Luftwaffe", Angkatan Udara Jerman) taun 1934. Peran GESTAPO punika sami kaliyan SS. ananging GESTAPO langkung gadhah peran layakipun FBI ing Amérika Sarékat.

Perkembangan Organisasi[besut | besut sumber]

Pembentukan Taun 1933 lan Taun kawiwitan ngantos Taun 1936[besut | besut sumber]

Ing taun 1933 ing Prusia manawi usaha menteri ing nagari Prusia Hermann Göring Gestapo dipunbéntuk minangka suatu badan ingkang relatif alit ingkang kapérang saking pulisi pulitik (Politische Polizei) Berlin, ingkang ngelajengaken tradisi pulisi rahasia Prusia kaiyan tugas utama mantau lan mbasmi lawan-lawan pulitik. Pemimpin kawiwitan inggih punika Dr. Rudolf Diels. Diels-lah ingkang kawiwitan ngagem istilah Gestapo. Gestapo bekerja minangka pulisi pulitik lan boten terikat kaliyan organ yustisi sanèsipun. Ing taun kawiwitan kekuasaan Nazi perebutan kursi pimpinan pulisi pulitik taksih dèrèng gamblang: Heinrich Himmler ingkang asalipun saking Bayern ingkang lami nghimpun kewenangan pulisi pulitik ing negera-praja non-Prusia ing piyambakipun lan ing taun 1934 ngayutaken ugi Gestapo mlebet ing tlatah kekuasaanipun, Göring berkosentrasi ing perluasan angkatan udara (Luftwaffe) lan ing wulan April taun 1934 Diels dipun-gantos déning Reinhard Heydrich. Gestapo ngerembag dados organisasi ingkang ageng ing memata-matai penduduk lan melenyapkan lawan-lawan pamaréntah.

Perkembangan ing taun 1936[besut | besut sumber]

Perintah penangkapan seorang Homoseksual

Ing tanggal 17 Juni 1936 Heirich Himmler manawi dhasar perkataan Hitler („Erlass des Führers und Reichskanzlers über die Einsetzung eines Chefs der deutschen Polizei im Reichsministerium des Inneren“ (putusan Pemimpin lan Kanselir Reich ngenai pengangkatan kepala kepulisian Jerman ing kementerian ing nagari Reich)[1] dados kepala saking sadaya kepulisian Jerman. Kaliyan makaten sadaya kesatuan kepulisian ingkang beragam kados ta Schutzpolizei, Gendarmerie lan Gemeindepolizei dados tersentralisasi ingkang manawi makaten boten ngamblang malih wonten ing salebeting pengawasan menteri-menteri ing nagari saben praja. Gestapo gadhah hak kanggé menginvestigasi kasus-kasus pembelotan, spionase lan sabotasi ugi kasus-kasus kriminal kaliyan parté Nazi lan nagara Jerman. Sebuah peraturan dipunmedalaken pamaréntah ing taun 1936 maringi wewenang ingkang boten kawates ing Gestapo.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

Buku[besut | besut sumber]

  • German Resistance Against Hitler: The Search for Allies Abroad, 1938-1945, Klemens Von Klemperer, Oxford University Press, 1992, ISBN 0-19-820551-1
  • Histoire de la Gestapo, Jacques Delarue, Paris, 1962
  • An Illustrated History of the Gestapo, Rupert Butler, Motorbooks, 1993, ISBN 0-87938-801-3

Suspected hoax works about the Gestapo include:

  • Gestapo Chief: The 1948 Interrogation of Heinrich Müller-Gregory Douglas. San Jose, CA 1995

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Alfred Schweder: Politische Polizei, Heymannverlag, Berlin, 1937, halaman 158
  2. ^ Shirer, William (1960). The Rise and Fall of the Third Reich. New York City: Simon & Schuster. ISBN 0-671-72868-7.  Tèks "authorlink" dikiwakaké (pitulung); Tèks "William Shirer" dikiwakaké (pitulung)

Pranala njaba[besut | besut sumber]