Gestapo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Gestapo Swara dengar (akronim saking Geheime Staatspolizei; "pulisi negari rahsya") inggih punika pulisi rahsya resmi Nazi Jerman. Ing ngandap administrasi SS, piyambakipun diadministrasi dèning RSHA lan dipunanggèp sebuah organisasi ganda Sicherheitsdienst lan ugi subkantor Sicherheitspolizei. Wiwitipun Gestapo punika Pulisi Rahasia Prusia (Preußische Geheimpolizei) lan dipunpimpin dèning Rudolf Diels. Asma "GESTAPO" (pertama kali dipunsèbat "GESTAPA") wiwit populer saksampunè pimpinanipun dipunjabat dèning Hermann Göring, (Panglima "Luftwaffe", Angkatan Udara Jerman) taun 1934. Peran GESTAPO ménika sami kaliyan SS. ananging GESTAPO langkung nggadahi peran layakipun FBI ing Amerika Serikat.

Perkembangan Organisasi[sunting | besut sumber]

Pembentukan Taun 1933 lan Taun kawiwitan ngantos Taun 1936[sunting | besut sumber]

Ing taun 1933 ing Prusia ménawi usaha menteri ing negeri Prusia Hermann Göring Gestapo dipunbéntuk minangka suatu badan ingkang relatif alit ingkang kapérang saking pulisi pulitik (Politische Polizei) Berlin, ingkang ngelajengaken tradisi pulisi rahasia Prusia kaiyan tugas utama mantau lan mbasmi lawan-lawan pulitik. Pemimpin kawiwitan inggih punika Dr. Rudolf Diels. Diels-lah ingkang kawiwitan ngagem istilah Gestapo. Gestapo bekerja minangka pulisi pulitik lan boten terikat kaliyan organ yustisi sanesipun. Ing taun kawiwitan kekuasaan Nazi perebutan kursi pimpinan pulisi pulitik tasih dereng gamblang: Heinrich Himmler ingkang asalipun saking Bayern ingkang lami nghimpun kewenangan pulisi pulitik ing negera-nagara bagian non-Prusia ing piyambakipun lan ing taun 1934 ngayutaken ugi Gestapo mlebet ing tlatah kekuasaanipun, Göring berkosentrasi ing perluasan angkatan udara (Luftwaffe) lan ing wulan April taun 1934 Diels dipungantos déning Reinhard Heydrich. Gestapo ngerembag dados organisasi ingkang ageng ing memata-matai penduduk lan melenyapkan lawan-lawan pamaréntah.

Perkembangan ing taun 1936[sunting | besut sumber]

Perintah penangkapan seorang Homoseksual

Ing tanggal 17 Juni 1936 Heirich Himmler menawi dasar perkataan Hitler („Erlass des Führers und Reichskanzlers über die Einsetzung eines Chefs der deutschen Polizei im Reichsministerium des Inneren“ (keputusan Pemimpin lan Kanselir Reich ngenai pengangkatan kepala kepulisian Jerman ing kementerian ing negeri Reich)[1] dados kepala saking sadaya kepulisian Jerman. Kaliyan mekaten sadaya kesatuan kepulisian ingkang beragam kadasta Schutzpolizei, Gendarmerie lan Gemeindepolizei dados tersentralisasi ingkang menawi mekaten boten ngamblang malih wonten ing salebeting pengawasan menteri-menteri ing negeri saben nagara bagian. Gestapo nggadahi hak kangge menginvestigasi kasus-kasus pembelotan, spionase lan sabotasi ugi kasus-kasus kriminal kaliyan parté Nazi lan nagara Jerman. Sebuah peraturan dipunmedalaken pamaréntah ing taun 1936 maringi wewenang ingkang boten kawates ing Gestapo.[2]

Referensi[sunting | besut sumber]

Buku[sunting | besut sumber]

  • German Resistance Against Hitler: The Search for Allies Abroad, 1938-1945, Klemens Von Klemperer, Oxford University Press, 1992, ISBN 0-19-820551-1
  • Histoire de la Gestapo, Jacques Delarue, Paris, 1962
  • An Illustrated History of the Gestapo, Rupert Butler, Motorbooks, 1993, ISBN 0-87938-801-3

Suspected hoax works about the Gestapo include:

  • Gestapo Chief: The 1948 Interrogation of Heinrich Müller - Gregory Douglas. San Jose, CA 1995

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ Alfred Schweder: Politische Polizei, Heymannverlag, Berlin, 1937, halaman 158
  2. ^ Shirer, William (1960). The Rise and Fall of the Third Reich. New York City: Simon & Schuster. ISBN 0-671-72868-7.  Text "authorlink" ignored (help); Text "William Shirer" ignored (help)

Pranala Njaba[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gestapo&oldid=1053920"