Plat Lippman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Plat Lippman (ꦥ꧀ꦭꦠ꧀ꦭꦶꦥ꧀ꦥ꧀ꦩꦤ꧀) inggih punika piranti kanggé fotografi, nama mau dipunpendhèt saking namanipun Gabriel Lippmann, fisikawan, plat Lippmann inggih punika wujud pisanan saking piranti fotografi ingkang saged medalaken warna. Piranti punika dikembangaken nalika taun 1891.

Plat kaca dipunrangkepi kaliyan emulsi pérak ingkang tipis. Sisi ingkang boten wonten rangkepanipun punika ingkang dipunsingkapaken dhateng cahya kaliyan emulsi ingkang wonten gegancengan kaliyan muka ingkang saged ngilo kados merkuri. Cahya ingkang medal dipunngilokaken malih amargi wontenipun interferensi. Kadadosan punika mujudaken gelombang tetep ingkang emulsi dhumateng satengah saking dawanipun gelombang cahya ingkang medal sarta saged nyengkuyung prosès emulsi fotosensitif. Perak ingkang sampun dipunparingaken punika lajeng angsal cahya amarga refleksi saking gelombang-gelombang ingkang nambah kathah sarta tambah dawa, gelombang punika saged maringi reaksi werni warna-warna ingkang padhang.

Teknik punika mbetahaken piranti ingkang boten sembarangan, boten saged dipunpirsani langsung, amargi pirantinipun mirunggan.