Fotografi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kamera iku salah sijine sarana kang wigati banget ing fotografi

Fotografi ya iku seni lan asiling gambar lan cahya (sunar) ing film.[1].

Prinsip fotografi iku nggawé fokuse cahya utawa sunar kanthi nggunakake piranti kanggo mbiyaske sunar kang isa ngobong media plat. Media plat (filem) kang kobong kanthi ukuran luminitas cahya kang pas, bakal ndadekake bayangan kang padha karo cahya kang lumebu ing sajerone media pembiasan, kang diarani lensa.

Supaya ngasilake ukuran sunar kang pas banjur dadi gambar kang apik, nggunakake piranti kanggo ngukur intensitas sunar kang diarani lightmeter. Sawise éntuk ukuran intensitas sunar kang pas, fotografer isa ngatur intensitas sunar kanthi ISO/ASA (ISO Speed), diafragma (Aperture), lan kecepatan rana (speed). Tetelune iku mau padha gegayutan. Gegayutane ISO, Diafragma & Speed diarani pajanan (exposure).

Fotografi kang gegayutan karo teknologi nembe dikenal kurang luwih 150 taun kepungkur, nanging yèn ngenani gambar rong dimensi kang diasilake saka anane sunar (cahya), fotografi wis ana nalika sadurunge Masehi. Tetembungan fotografi dianggo pisanan déning Sir John Herschel ing taun 1839. Fotografi dumadi saka tembung ing basa Yunani ya iku Phobos lan Graphoo.[2] Phobos tegese cahya utawa sunar lan graphoo tegese nulis.[1] Fotografi bisa ditegesi minangka pakaryan nggawé gambar kanthi srana lensa lan film utawa pelat peka cahaya.[2] Lensa ngasilake wewayangan nyata kang dijupuk déning film (plastik bening kang dilapisi emulsi perak halide). Bageyan film kang kena sunar bakal ngumpulake partikel perak halide. Yen film kasebut dicuci nganggo larutan hypo, bageyan kang kena sunar mau bakal luwih peteng tinimbang bageyan liyane. Gambar positif (fotograf) digawé ing sandhuwure kertas peka cahaya.Film kang wis dicuci mau dipasang ing ndhuwure banjur dipadhangi. Bageyan negatif kang padhang bakal nerusake sunar lan ndadekake ireng ing kertas miturut karo wewayangan wujude.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (id)Kamus Basa Indonesia Online (dipuntingali 30 Juli 2011)
  2. ^ a b c (id)Pengertian Fotografi (dipuntingali 29 Juli 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fotografi&oldid=1082527"