Big Bang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kosmologi
WMAP.jpg
Topik liya

Big Bang ing kosmologi iku salah siji téyori èlmu pangetauan sing njelasaké perkembangan lan wangun awal saka alam semesta. Téyori iki nelakaké yèn alam semesta iki kawangun saka jeblugan sing gedhé banget sing dumadi watara 13.700 yuta taun kapungkur. Jeblugan iki nglontaraké matéri sing cacahé akèh banget nuju kabèh panjuru ngalam semesta. Matéri-matéri iki sing banjur ngisi alam semesta iki kanthi wangun lintang, planet, lebu kosmis, asteroid/meteor, ènergi, lan partikel liyané ing alam semesta iki.

Para èlmuwan uga percaya yèn Big Bang mbentuk sistem tata surya. Gagasan sentral saka téyori iki ya iku yèn téyori relativitas umum bisa dikombinasikaké karo asil pamantauan ing skala gedhé tumrap obahing galaksi marang siji lan sijiné, lan ngramalaké yèn ing sawijining dina alam semesta bakal bali utawa terus. Konsekuensi alami saka Téyori Big Bang ya iku ing wektu biyèn alam semesta nduwèni suhu sing luwih dhuwur adoh lan karapetan sing adoh luwih dhuwur.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.