Inflasi kosmik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kosmologi
WMAP.jpg
Topik liya

Sajeroné ilmu kosmologi fisik, inflasi kosmik utawa inflasi ya iku pangembangan eksponensial alam semesta anyar ning faktor 1078 kanggo volume, amarga ana dorongan kepadetan energi vakum kang tekananné negatif.[1]

Periode inflasioner kaping pisanan ya iku periode elektrolemah sawisé periode penyatuan agung. Periode iki kelakon awit 10−36 detik sawisé Ledakan Dahsyat nganti 10−33 dan 10−32 detik. Sawisé periode inflasioner, alam semesta terus ngembang, ananging karo laju kang luwih lendhet.

Istilah "inflasi" iku uga duwéni pangerten manawa hipotesis inflasi uga tau kedadian. Hipotesis iki pisanan diusulaké ning taun 1980 déning fisikawan Amerika Serikat Alan Guth.[2] Teori iki uga diusulaké déning Katsuhiko Sato ning taun 1981.[3]

Teori inflasi njawab masalah lawas ning ilmu kosmologi Ledakan Dahsyat: keningapa alam dunya katon jembar lan datar, seragam, lan isotropik, ananging manawa dititeni saka ilmu fisika Ledakan Dahsyat, alam semesta kuduné bundher lan macm-macem, Inflasi uga njlentrehaké asal usul struktur kosmos kang gedhe.

Ananging mekanisme fisika partikel kang nyebabkaké kedadian inflasi durung dingerteni, gambaran dasar kang nggambaraké prediksi-prediksi kang wis dipastikaké liwat pangamatan. Mula, inflasi saiki dianggap dadi bagian saka kosmologi Ledakan Dahsyat. Partikel utawa medan dasar kang diduga nyebabaké inflasi bisa kedadian disebut inflaton.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Liddle and Lyth (2000) and Mukhanov (2005) are recent cosmology text books with extensive discussions of inflation. Kolb and Turner (1988) and Linde (1990) miss some recent developments, but are still widely used. Peebles (1993) provides a technical discussion with historical context. Recent review articles are Lyth and Riotto (1999) and Linde (2012). Guth (1997) and Hawking (1998) give popular introductions to inflation with historical remarks.
  2. ^ Chapter 17 of Peebles (1993).
  3. ^ Sato, K. (1981). "First-order phase transition of a vacuum and the expansion of the Universe". Monthly Notices of Royal Astronomical Society 195: 467. Bibcode:1981MNRAS.195..467S. 


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Inflasi_kosmik&oldid=1013241"