Irène Joliot-Curie

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Irène Joliot-Curie

Irène Joliot-Curie Asma kaluwarga nalika tasih prawan Curie (lair ing Paris, 12 September 1897 – pati di Paris, 17 Maret 1956 ing yuswa 58 taun) inggih punika ilmuwati saking Prancis, putri Marie kaliyan Pierre Curie sarta garwanipun Jean Frederic Joliot-Curie.

Piyambakipun nimba kawruh wonten ing fakultas sains Sorbonne ananging pendidikanipun pedhot amargi wonten PD I salaminipun Irène njabat dados radiografer perawat. Pungkasanipun yuda , piyambakipun angsal dhoktor sains, nggrarap tesis babagan sinar alfa polonium.

Irène + Frédéric (1934)

Nalika taun 1926 piyambakipun bebrayanana kaliyan Jean Frédéric Joliot, sakloron sareng-sareng neliti babagan radioaktiovitas alami kaliyan damelan, transmutasi unsur, sarta fisika nuklir. Nalika taun 1935 piyambakipun angsal Bebungah Nobel Kimia. Nalika taun 1938 riset nalika aksi neutron, penelitian punika penting kangge neliti panemuan fisi nuklir. Piyambakipun dados guru ageng wonten ing Fakultas Sains ten Paris nalika taun 1937, kaliyan taun 1946 piyambakipun dados Direktur Institut Radium.

Piyambakipun aktivis perdamaian, merhatikaké hak wanita, sarta dados anggota Comité National de l'Union des Femmes Françaises kaliyan dados Dewan Perdamaian Dunya. Piyambakipun dados Ketua Fisika Nuklir wonten ing Sorbonne, nalika taun 1936 pamerintah Prancis ngangkat Irène dados Menteri Muda Nagara kangge Riset Ilmiah sarta wonten ing pungkasan, piyambakipun kapilih dados Petugas Legion of Honour.

Pirsani Ugi[besut | besut sumber]

Irene Joliot-Curie seda amargi leukemia.