Fisika nuklir

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Fisika nuklir ya iku ngèlmu kang nyinaoni babagan inti atom, sarta owahing wujud ning inti atom. Ning fisika nuklir, tuladhane reaksi nuklir ya iku proses ning ngendi ana nuklei utawa partikel nuklir kang tubrukan, kanggo mproduksi kasil kang beda-beda saka produk kawiwitan. Sakjane ning prinsipe reaksi bisa nglibatake luwih saka rong partikel kang tubrukan, ananging kadadian kasebut uga jarang banget. Menawa partikel-partikel kasebut tabrakan lan misah tanpa owah (kejaba manawa ning level energi), proses iki disebut tabrakan lan dudu reaksi.

Dikenal ana loro reaksi nuklir, ya iku reaksi fusi nuklir lan reaksi fisi nuklir. Reaksi fusi nuklir ya iku reaksi peleburan rong artikel utawa luwih inti atom dadi atom anyar lan ngasilake energi, uga dikenal dadi reaksi kang resik. Reaksi fisi nuklir ya iku reaksi pembelahan inti atom akibat tubrukan inti atom liyane, lan ngahasilake energi lan atom anyar kang kang massa luwih cilik, sarta radiasi elektromagnetik. Reaksi fusi uga nghasilake radiasi sinar alfa, beta lan gamma kang bebahaya banget kanggo manungsa.

Tuladhane reaksi fusi nuklir ya iku reaksi kang kadadian ning meh kabeh inti lintang ning dunya semesta. Senjata bom hidrogen uga manfaatake prinsip reaksi fusi kang terkendali. Tuladhane reaksi fisi ya iku ledakan senjata nuklir lan pembangkit listrik tenaga nuklir.

Unsur kang sering digunakake ning reaksi fisi nuklir ya iku Plutonium lan Uranium (Plutonium-239, Uranium-235), ananging ning reaksi fusi nuklir ya iku Lithium lan Hidrogen (kayata Lithium-6, Deuterium, Tritium).


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fisika_nuklir&oldid=1054481"