Radhiasi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Telung jinis radiasi ion kang bisa nembus benda-benda padet: kertas, aluminium lan timbal

Ing fisika, radhiasi ndeskripsikake kabèh proses nalika energi obah ngliwati media utawa ngliwati ruang, lan pungkasane deserap déning benda liya.[1] Wong kang nembe ngerti biasane nghubungke tembung radiasi ionisasi (tuladhane, ana ing nuklir, reaktor nuklir, lan zat radhioaktif), nanging uga bisa ngrujuk ing radhiasi elektromagnetik (ya iku, gelombang radio, cahaya inframerah, cahaya tampak, sinar ultra violet, lan X-ray), radiasi akustik, utawa kanggo proses liya kang luwih jelas.[1] Ing nyebabake raidasi ya iku nalika energi dipancarake (ya iku, obah metu menyang kabèh arah) saka sawijining sumber.[1] geometri iki kanthi alami ngarah ing sistem pengukuran lan unit fisik kang padha kanggo kabèh jinis radiasi.[1]

Radiasi ionisasi[besut | besut sumber]

Ana jinis radiasi duwé energi kang cukup kanggo ionisasi partikel.[2] Umume , perkara mau nglibatake elektron kang 'terlempar' saka cangkang atom elektron, kang arep menehi muatan (positif).[2] Perkara iki sering ngganggu ana ing sisitem biologi, lan bisa nyebabake mutasi lan kanker.[2] Jinis radiasi umume kadaden ana ing limbah radioaktif peluruhan radioaktif lan sampah.[2] Telung jinis utama radiasi ditemokake déning Ernest Rutherford, Alfa, Beta, lan sinar gamma.[2] Radiasi mau ditemokake ana ing panjajalan sederhana, Rutherford nggunakake sumber radioaktif lan nemokake yèn sinar ngasilake telung laladan kang beda.[2]

Radiasi non-ionisasi[besut | besut sumber]

Radiasi non-ionisasi, ngacu ing jinis radiasi kang ora nggawa energi kang cukup per foton kanggo ngionisasi atom utawa molekul.[2] Jinis radiasi non-ionisasi ya iku[2]:

Gunane[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d (id)www.batan.go.id
  2. ^ a b c d e f g h (id)[www.warintek.ristek.go.id/.../efek_radiasi_proteksi.pdf www.warintek.ristek.go.id]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Radhiasi&oldid=1074174"