Radhiyasi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Radhiasi)
Telung jinis radhiyasi ion kang bisa nembus benda-benda padet: kertas, aluminium lan timbal

Ing fisika, radhiyasi ndeskripsikake kabèh prosès nalika ènergi obah ngliwati médhia utawa ngliwati ruang, lan pungkasane deserap déning benda liya.[1] Wong kang nembe ngerti biasane nghubungke tembung radhiyasi ionisasi (tuladhane, ana ing nuklir, reaktor nuklir, lan zat radhioaktif), nanging uga bisa ngrujuk ing radhiyasi èlèktromagnètik (ya iku, gelombang radio, cahaya inframerah, cahaya tampak, sinar ultra violet, lan X-ray), radhiyasi akustik, utawa kanggo prosès liya kang luwih jelas.[1] Ing nyebabake radhiyasi ya iku nalika ènergi dipancarake (ya iku, obah metu menyang kabèh arah) saka sawijining sumber.[1] geometri iki kanthi alami ngarah ing sistem pengukuran lan unit fisik kang padha kanggo kabèh jinis radhiyasi.[1]

Radhiyasi ionisasi[besut | besut sumber]

Ana jinis radhiyasi duwé ènergi kang cukup kanggo ionisasi partikel.[2] Umume , perkara mau nglibatake elektron kang 'terlempar' saka cangkang atom elektron, kang arep menehi muatan (positif).[2] Perkara iki sering ngganggu ana ing sisitem biologi, lan bisa nyebabake mutasi lan kanker.[2] Jinis radhiyasi umume kadaden ana ing limbah radhioaktif peluruhan radhioaktif lan sampah.[2] Telung jinis utama radhiyasi ditemokake déning Ernest Rutherford, Alfa, Beta, lan sinar gamma.[2] Radhiyasi mau ditemokake ana ing panjajalan sederhana, Rutherford nggunakake sumber radioaktif lan nemokake yèn sinar ngasilake telung laladan kang beda.[2]

Radhiyasi non-ionisasi[besut | besut sumber]

Radhiyasi non-ionisasi, ngacu ing jinis radhiyasi kang ora nggawa ènergi kang cukup per foton kanggo ngionisasi atom utawa molekul.[2] Jinis radhiyasi non-ionisasi ya iku[2]:

Gunane[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d (id)www.batan.go.id
  2. ^ a b c d e f g h (id)[www.warintek.ristek.go.id/.../efek_radiasi_proteksi.pdf www.warintek.ristek.go.id]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Radhiyasi&oldid=1106093"