Otto Hahn

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Otto Hahn, 1938

Otto Hahn (1879-1968) yakuwi pemenang Penghargaan Nobel neng ilmu Kimia 1944.

Asalé saka Frankfurt, Jerman, nyinauni kimia ning Marburg kang tujuané kanggo nyambut gawe ning bidang industri. Ning taun 1904, dheweké lunga neng Inggris kanggo nyambut gawe neng bidang radiokimia bebarengan karo Sir William Ramsay kang tau nemukaké gas mulia kayata argon, neon, kripton, lan xenon. Amarga kuwi dheweké bisa menehi ngerti menawa "radiothorium" kang kagolong unsur kaping-228, lan dheweké akiré nersaké pagaeannya neng babagan panelitén.

setaun suwené, Hahn nyambut gawe karo Ernest Rutherford ning Montreal, nuli bali maneh mring Jerman. Neng Jerman, 30 taun suwené dheweké nyambut gawe karo Lise Meitner. Bebarengan sakloron nemukaké unsur kimia anyar, yakuwi protaktinium. ning taun 1938 Hahn bisa nyimpulaké menawa penembakan uranium nganggo neutron bakal ngasilaké barium. Dheweké njlentrehaké gejala iki dadi fisi saka inti uranium. Nuli ning Kopenhagen Meitner mbuktikaké kebenerané.

Ning taun 1944, Hahn narima Hadhiah Nobel Kimia lan unsur kaping -105 dijenengé hahnium wujud pakurmatan kanggo dheweké. Niels Bohr nggawa kabar panemuan fisi iki maring Amerika Serikat ning taun 1939, sadhurungé PD II diwiwiti. Babagan iki anggawe Amerika Serikat duweni niat kanggo ngembangaké bom atom. Sawisé Perang Dunya II barbaran, negara liya kayata Uni Soviet, Inggris, lan Perancis ngembangaké senjata nuklir, nuli disusul Tiongkok lan India.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cithakan:Nobel Kimia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Otto_Hahn&oldid=835572"