Otto Hahn

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Otto Hahn, 1938

Otto Hahn (1879-1968) ya iku pemenang Penghargaan Nobel ing ilmu Kimia 1944.

Asalé saka Frankfurt, Jerman, nyinauni kimia ning Marburg kang tujuané kanggo nyambut gawé ning bidang industri. Ning taun 1904, dheweké lunga ing Inggris kanggo nyambut gawé ing bidang radiokimia bebarengan karo Sir William Ramsay kang tau nemukaké gas mulia kayata argon, neon, kripton, lan xenon. Amarga iku dheweké bisa menehi ngerti manawa "radiothorium" kang kagolong unsur kaping-228, lan dheweké akiré nersaké pagaeannya ing babagan panelitén.

setaun suwené, Hahn nyambut gawé karo Ernest Rutherford ning Montreal, nuli bali manèh mring Jerman. Neng Jerman, 30 taun suwené dheweké nyambut gawé karo Lise Meitner. Bebarengan sakloron nemukaké unsur kimia anyar, ya iku protaktinium. ning taun 1938 Hahn bisa nyimpulaké manawa penembakan uranium nganggo neutron bakal ngasilaké barium. Dheweké njlentrehaké gejala iki dadi fisi saka inti uranium. Nuli ning Kopenhagen Meitner mbuktikaké kebenerané.

Ning taun 1944, Hahn narima Hadhiah Nobel Kimia lan unsur kaping -105 dijenengé hahnium wujud pakurmatan kanggo dheweké. Niels Bohr nggawa kabar panemuan fisi iki maring Amerika Serikat ning taun 1939, sadhurungé PD II diwiwiti. Babagan iki anggawé Amerika Serikat duwéni niat kanggo ngembangaké bom atom. Sawisé Perang Dunya II barbaran, nagara liya kayata Uni Soviet, Inggris, lan Perancis ngembangaké senjata nuklir, nuli disusul Tiongkok lan India.

Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Otto_Hahn&oldid=1044772"