Henri Moissan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Henri Moissan
Henri Moissan.jpg
Lair (1852-09-28)Sèptèmber 28, 1852
Paris, Prancis
Pati Fèbruari 20, 1907(1907-02-20) (umur 54)
Paris, Prancis
Bangsa Prancis
Alma mater Collège de Meaux
École Pratique des Haute Études
Kondhang ing Isolation of fluorine
Wong tuwa(s) Masalah Lua ing package.lua larik 80: module 'Modul:TableTools' not found.
Bebungah Medali Elliott (1898)
Penghargaan Nobel Kimia (1906)
Medali Davy (1896)
Karièr ngèlmiah
Babagan Kimia
Institutions Sorbonne
Juru pamrayogya dhoktoral Pierre Paul Dehérain
Mahasiswa dhoktoral Paul Lebeau
Maurice Meslans
Tandha tangan
Henri Moissan signature 2.jpg

Henri Moissan (lair ing Paris, 28 Sèptèmber 1852 – pati ing Paris, 20 Fèbruari 1907 ing yuswa 54 taun) inggih punika kimiawan Prancis. Piyambakipun nyambut damel wonten ing laboratorium Museum Sajarah Alam kaliyan Sekolah Farmasi wonten ing Paris. Moissan dados guru besar toksikologi nalika taun 1886 lan kimia anorganik nalika taun 1889 nalika Sekolah Farmasi. Salaminipun sekolah piyambakipun neliti senyawa fluor. Nalika taun 1886, piyambakipun ngisolasi fluorin gas reaktif kaliyan ngulawentah sipatipun dhumateng unsur sanèsipun.

Nalika taun 1900, piyambakipun nerbitaken panalitèn ingkang irah-irahanipun Le Fluor et ses composés (Fluorin kaliyan Unsur-Unsuripun).

Moissan nglajengaken studinipun wonten ing babagan kimia anorganik, nalika taun 1892, piyambakipun nyusun tungku perapian busar listrik. Tungku perapian (pawon) iki dipunagem kanggé nyinaoni sarta ngisolasi senyawa-senyawa ingkang rikala samanten dipunpitadosi boten saged dipunmangertosi. Ia menerbitkan studinya pada taun 1897 dalam bukunya Le Four électrique (Tungku Perapian Listrik). Moissan punika dipunpitados naté neliti sintesis intan kanthi cara nambah tekanan tinggi maring karbon.

Moissan naté angsal Bebungah Nobel Kimia nalika taun 1906, dadi wong Yahudi kapindho ning sujarah ingkang mimpangaken. Moissan dipunkurmati amargi padamelanipun ingkang kedah ngisolasi unsur fluor kaliyan ngembangaken tungku listrik Mossman. Sesampunipun nampi bebungah, piyambakipun lajeng séda. Henri Moissan séda wonten ing Paris nalika tanggal 20 Fèbruari 1907. Nalika séda, yuswanipun namung 54, ananging nalika iku piyambakpun nilaraken warisan prèstasi.

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Medali Davy