Yves Chauvin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Yves Chauvin
Nobel Laureates in Chemistry 2005 on stage
Nobel Laureates in Chemistry 2005 on stage
Miyos 10 Oktober 1930
Prancis
Kabangsan Prancis
Bidhang Kimia
Kaahlian reaksi metatesis olefin
Notable awards Penghargaan Nobel Kimia (2005)

Yves Chauvin (lair 10 Oktober 1930 – pati 28 Januari 2015 ing yuswa 84 taun) inggih punika kimiawan Perancis. piyambakipun nate dados direktur panelitian ingkang dipunkurmati wonten ing Institut français du pétrole sarta nate dados anggota Akademi Ilmiah Perancis.

Piyambakipun angsal nate Bebungah Nobel Kimia taun 2005 sesarengan kaliyan Robert H. Grubbs sarta Richard R. Schrock, kangge karyanipun awit taun 1970-an wonten ing bidang metatesis olefin. Chauvin sukses nggambaraken "resep" kangge reaksi metatesis olefin nalika taun 1971. Piyambakipun njlentrehaken sacara jelas kadospundi reaksi-reaksi metatesis nyambut damel sarta jinis-jinis senyawa logam punapa mawon ingkang sipatipun kadosta katalis wonte mriku.

Chauvin punika sampun maringi pirsa menawi piyambakipun boten badhe mendhet bebungah punika, amargi bebugah ingkang dipunangsal amargi panelitian ingkang laminipun ngantos 35 taun, piyambakipun angsal bebungah punika amargi panelitian-panelitian tambahan ingkang dilaksanankaken sesarengan kaliyan para kadang saking Amerika Serikat.[1]

Pirsani ugi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Nobel Kimia 2001 – 2025

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yves_Chauvin&oldid=1099013"