Yves Chauvin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Yves Chauvin
Nobèl Laureates in Chemistry 2005 on stage
Nobèl Laureates in Chemistry 2005 on stage
Miyos 10 Oktober 1930
Prancis
Kabangsan Prancis
Bidhang Kimia
Kaahlian reaksi metatesis olefin
Notable awards Penghargaan Nobèl Kimia (2005)

Yves Chauvin (lair 10 Oktober 1930 – pati 28 Januari 2015 ing yuswa 84 taun) inggih punika kimiawan Perancis. piyambakipun nate dados direktur panelitian ingkang dipunkurmati wonten ing Institut français du pétrole sarta nate dados anggota Akademi Ilmiah Perancis.

Piyambakipun angsal nate Bebungah Nobèl Kimia taun 2005 sesarengan kaliyan Robert H. Grubbs sarta Richard R. Schrock, kanggé karyanipun awit taun 1970-an wonten ing babagan metatesis olefin. Chauvin sukses nggambaraken "resep" kanggé reaksi metatesis olefin nalika taun 1971. Piyambakipun njlentrehaken sacara jelas kadospundi reaksi-reaksi metatesis nyambut damel sarta jinis-jinis senyawa logam punapa mawon ingkang sipatipun kados ta katalis wonte mriku.

Chauvin punika sampun maringi pirsa manawi piyambakipun boten badhé mendhet bebungah punika, amargi bebugah ingkang dipunangsal amargi panelitian ingkang laminipun ngantos 35 taun, piyambakipun angsal bebungah punika amargi panelitian-panelitian tambahan ingkang dilaksanankaken sesarengan kaliyan para kadang saking Amérika Sarékat.[1]

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Nobèl Kimia 2001 – 2025