Yves Chauvin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Yves Chauvin
Nobel Laureates in Chemistry 2005 on stage (restored).jpg
Nobel Laureates in Chemistry 2005 on stage
Lair10 Oktober 1930
Prancis
BangsaPrancis
Kondhang ingreaksi metatesis olefin
BebungahPenghargaan Nobel Kimia (2005)
Karièr ngèlmiah
BabaganKimia

Yves Chauvin (lair 10 Oktober 1930 – pati 28 Januari 2015 ing umur 84 taun) inggih punika kimiawan Perancis. piyambakipun naté dados direktur panelitian ingkang dipunkurmati wonten ing Institut français du pétrole sarta naté dados anggota Akademi Ilmiah Perancis.

Piyambakipun angsal naté Bebungah Nobel Kimia taun 2005 sesarengan kaliyan Robert H. Grubbs sarta Richard R. Schrock, kanggé karyanipun awit taun 1970-an wonten ing babagan metatesis olefin. Chauvin sukses nggambaraken "resep" kanggé reaksi metatesis olefin nalika taun 1971. Piyambakipun njlentrehaken kanthi jelas kadospundi reaksi-reaksi metatesis nyambut damel sarta jinis-jinis senyawa logam punapa mawon ingkang sipatipun kados ta katalis wonte mriku.

Chauvin punika sampun maringi pirsa manawi piyambakipun boten badhé mendhet bebungah punika, amargi bebugah ingkang dipunangsal amargi panelitian ingkang laminipun ngantos 35 taun, piyambakipun angsal bebungah punika amargi panelitian-panelitian tambahan ingkang dilaksanankaken sesarengan kaliyan para kadang saking Amérikah Sarékat.[1]

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Nobel Kimia 2001 – 2025