Jean Frédéric Joliot-Curie

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Wajah Joliot-Curie diabadikaken dados perangko Jerman Wétan.
Irène Curie + Frédéric Joliot (1934)

Jean Frédéric Joliot-Curie (dipunlairaken ing Paris, 9 Maret 1900 – surud ing Paris, 14 Agustus 1958 kanthi umur 58 taun) inggih punika fisikawan Prancis.

Piyambakipun lulus saking École de Physique et Chimie wonten ing Paris. Nalika taun 1925, Joliot nyambut damel dados asisten Maria Skłodowska-Curie wonten ing Institut Radium Paris. Joliot sesarengan kaliyan puteri Marie Curie, Irène nalika nyambut damel ten lembaga institute kaliyan punikahinya nalika 1926. Joliot angsal gelar dhoktor bidang sains nalika taun 1930 kangge penelitian babagan elektrokimia sarta unsur radioaktif. Joliot kaliyan garwanipun kolaborasi (sesarengan) nalika studi proyeksi inti atom, kaliyan bidang sanes. Kayata ing bidang fisika nuklir.

Tim Joliot-Curie ndamel penemuan monumental nalika taun 1934 nalika kekalih mproduksi unsur radioaktif damelan kaping pisanan. Migunakaké unsur alfa tiyang kalih punika nembaki boron, magnesium, kaliyan aluminum sarta nyiptakaké unsur gawean. Panemuan iki ndamel tim Joliot-Curie angsal Bebungah Nobel Kimia 1935 amargi sintesis marang unsur radioaktif enggal. Sumbangan Joliot-Curie punika penting banget kangge kamajuan fisika nuklir sarta maringi sumbangan kangge bom atom kaping pisanan.

Joliot nglajengaken riset ndamel kesatuan zat uranium atom migunakaké uranium sarta air keras, mula piyambakipun angsal 5 paten wataranipun taun 1939 kaliyan taun 1940. Peran sartanipun wonten ing gerakan Résistance salaminipun pendudukan Nazi wonten ing Prancis, PD II ndamel Joliot dados Pimpinan Front Nasional sarta ngawontenaken Parté Komunis Perancis. Frédéric Joliot dipunangkat dados Komisaris Tinggi kanggo Energi Atom nalika taun 1946. Taun 1948, piyambakipun ngarahaken pambangunan kesatuan zat uranium atom kaping pisanan Prancis dipunbiyantu déning garwanipun.

Iklim pulitik Perancis ingkang gonta-ganti, ikatan Joliot kaliyan Parté Komunis ndamel Joliot dipunsingkiraken saking Komisi Energi Atom taun 1950. Sasampunipun garwanipun seda (1956), Joliot dipunangkat dados Ketua Fisika Nuklir wonten ing Universitas Paris.

Pirsani Ugi[sunting | besut sumber]

Pranala Njawi[sunting | besut sumber]