Universitas Arizona

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Universitas Arizona
UA Seal (Trademark of Arizona Board of Regents)
Diadegaké 1885
Jenis Negeri
Dana abadi USD 481 juta
Presidhèn Eugene G. Sander [1]
Sarjana 30,346[2]
Magister 8,421[2]
Kampus Urban, 1.253.500 m²)
Lokasi Tucson, Arizona, AS
Yearbook [3]
Warna Merah kardinal dan biru laut
Maskot Wilbur Wildcat
Situs web [4]

Universitas Arizona utawi The University of Arizona (ugi dipunrujuk minangka UA, U of A, atau Arizona) inggih punika sawijining intitusi pendidikan tinggi lan risèt nagari ingkang dumunung wonten ing kutha Tucson, Arizona, Amérika Sarékat, ingkang pikantuk dana hibah kanggé pambangunan fasilitas kampus lan pangembangan risèt tèknologi angkasa. UA minangka universitas piasanan ing praja Arizona, jumeneng nalika taun 1885 (27 taun sadèrèngipun Teritori Arizona pikantuk status praja). Universitas punika nglingkupi University of Arizona College of Medicine ingkang minangka salah satunggal saking tiga sekolah kadhokteran lan satunggalings sekolah kadhokteran ingkang nganugrahaken gelar MD (Doctor of Medicine) ing Arizona. Dumugi musim palastra taun 2010, jumlah mahasiswanipun inggih punika 39,086 tiyang.[2] UA ing sangandhaping pengelolaan Arizona Board of Regents. Misi UA inggih punika "kanggé manggihaken, ndidik, nglayani lan nginspirasi."[5] UA inggih punika salah satunggaling anggota kapilih saking Asosiasi Universitas Amérika (AAU, sawijining organisasi saking institusi-institusi risèt kondhang ing Amérika Utara) lan minangka satunggaling wakil saking praja Arizona wonten ing asosiasi punika.

Sajarah[besut | besut sumber]

Old Main, yasan tertua di kampus Univeritas Arizona

Universitas Arizona pambangunanipun dipunsarujuki déning Badan Legislatif Teritori Arizona ingkang dipunkenal kanthi jejuluk Thieving Thirteenth nalika taun 1885. Kutha Tucson sadèrèngipun ngarep pikantuk dana kanggé pambangunan griya sakit jiwa Teritori Arizona ingkang dipunalokasikaken sajumlah USD 100,000 lan sanès USD 25,000 ingkang dipunalokasikaken kanggé pambangunan satunggaling universitas ing teritori punika (Arizona State University ugi dipunsarujuki pambentukanipun nalika taun 1885, ananging nalika punika dipunrantam minangka sekolah guru Arizona, lan sanès minangka sawijining universitas). Para anggota dewan kutha Tucson telat dumugi ing kutha Prescott, Arizona, akibat banjir ing Kali Salt (Arizona) lan dumugi nalika kaputusan sampun kapendhet. Perwakilan Tucson kuciwa sanget pikantuk alokasi dana ingkang dipunanggep minangka bebungah hiburan.

Nalika boten wonten pihak ingkang kersa majeng lan nyamektakaken tanah kanggé institusi énggal, warga Tucson sawéga kanggé bangsulaken dana dhateng Badan Legislatif Teritori Arizona. Para warga sami éwah pikiripun sasampuning 2 tiyang penjudi lan satunggaling pangusaha bar milih nyumbangaken tanah ingkang dipunbetahaken kanggé yasa universitas mau. Prosès sinau ingkang kapisanan kalaksanan nalika taun 1891 kanthi jumlah 32 mahasiswa ing gedung Old Main, yasan pisanan ingkang dipunyasa ing kampus, lan taksih dipun-ginakaken dumugi wekdal punika.[6] Amargi boten wonten sekolah menengah atas ing Teritori Arizona nalika samanten.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ http://uanews.org/node/40370
  2. ^ a b c "Fact Book 2009-10". University of Arizona Office of Institutional Research & Planning Support. Dijupuk 13 Maret 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. ^ http://www.e-yearbook.com/zona Desert Yearbook
  4. ^ http://www.arizona.edu/ www.arizona.edu
  5. ^ "About the UA". University of Arizona. University of Arizona. Dijupuk 13 Maret 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  6. ^ "The Old Main". UA History. Arizona Board of Regents. 2005. Diarsip saka sing asli ing February 11, 2006. Dijupuk March 13, 2013.