Èlmuwan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Èlmuwan ya iku sawijining manungsa sing melu ing kagiyatan sistematis kanggo olèh èlmu pengetauan sing jarwakaké lan mrèdhiksi alam donya. Menawa dijarwakaké ing cara sing luiwh kewates, èlmuwan bisa ngarujuk marang sawiji wong sing gunakaké mètodhe èlmiah.[1] Uwong iku mungkin waé sawiji pralébda ing siji laladaning èlmu utawa luwih.[2] Kaca iki nyungku marang watesing gunané tembung iki. Èlmuwan ngayahi panelitian bab pengertèné manungsa marang alam iki sing luwih komprehènsif, kalebu bidang fisik, matematis, lan sosial.

Filsafat ya iku kagiyatan sing khas sing lumrahé ora dianggep èlmu penegtauan. Filsuf dhuwè tujuan kanggo nyedhiani pangertènan sing komprehènsifé aspèk-aspèk sing ora ketok bab kasunyatan lan pengalaman sing ora bisa diukur kanthi fisik. Èwadéné mangkono, èlmu pangetauan modhèren uwis owah saka Natural Philosophies (Greek, Philosophiae), istilah sing mbiyèné jarwakaké studi-studi èlmiah kasebut marang alam donya, bedha karo Metafisikal, Moral, etc., utawa bidang studi saka abad tengah-tengahan liyané (e.g. Professional doctorate).

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Isaac Newton (1687, 1713, 1726). "[4] Rules for the study of natural philosophy", Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, Third edition.
  2. ^ Oxford English Dictionary, 2nd ed. 1989