Isaac Newton

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sir Isaac Newton
Head and shoulders portrait of man in black with shoulder-length gray hair, a large sharp nose, and an abstracted gaze
Potrèt Isaac Newton karya Godfrey Kneller taun 1689
(umur 46)
Lair (1643-01-04)4 Januari 1643
[OS: 25 Dhésèmber 1642][1]
Woolsthorpe-by-Colsterworth
Lincolnshire, Inggris
Pati 31 Maret 1727(1727-03-31) (umur 84)
[OS: 20 Maret 1726][1]
Kensington, Middlesex, Inggris
Padunungan Inggris
Bangsa Inggris
Alma mater Trinity College, Cambridge
Kondhang ing Newtonian mechanics
Universal gravitation
Infinitesimal calculus
Optics
Binomial series
Newton's method
Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica
Wong tuwa(s) Masalah Lua ing package.lua larik 80: module 'Modul:TableTools' not found.
Karièr ngèlmiah
Babagan fisika, matematika, astronomi, filsafat alam, alkemi, Teologi Kristen
Institutions Universitas Cambridge
Royal Society
Royal Mint
Juru pamrayoga Isaac Barrow[2]
Benjamin Pulleyn[3][4]
Mahasiswa wigati Roger Cotes
William Whiston
Mrabawani Henry More[5]
Polish Brethren[6]
Kaprabawan Nicolas Fatio de Duillier
John Keill
Tandha tangan
Is. Newton
Cathetan
Hannah Ayscough iku ibuné. Catherine Barton iku ponakané.

Sir Isaac Newton (Woolsthorpe, Lincolnshire, 4 Januari 1643-Kensington, London, 31 Maret 1727 (miturut Kalendher Grégorius)) iku sawijining ahli fisika lan matematika Inggris. Dhèwèké misuwur déning karyané ing hukum-hukum optika, gravitasi lan kalkulus diferensial.

Optika[besut | besut sumber]

Saka taun 1670 nganti 1672, Newton ngajar ing babagan optika. Rikala periode iki, Newton nginvestigasi refraksi cahya, nunjukna manawa kaca prisma bisa ngebagi-bagi cahya putih dadi pirang-pirang spektrum warna, lensa lan prisma kaloroné bisa nggabungna bali cahya-cahya mau dadi cahya putih.[7]

Karya-karyané[besut | besut sumber]

Short Chronicle, The System of the World, Optical Lectures, Universal Arithmetic, The Chronology of Ancient Kingdoms, Amended lan De mundi systemate diterbitaké mawi cara anumreta ing taun 1728.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng OSNS
  2. ^ Mordechai Feingold, Barrow, Isaac (1630–1677), Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, September 2004; online edn, May 2007; accessed 24 February 2009; explained further in Mordechai Feingold " Newton, Leibniz, and Barrow Too: An Attempt at a Reinterpretation"; Isis, Vol. 84, No. 2 (June, 1993), pp. 310-338
  3. ^ Dictionary of Scientific Biography, Newton, Isaac, n.4
  4. ^ Gjersten, Derek (1986). The Newton Handbook. London: Routledge & Kegan Paul. 
  5. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng More
  6. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng heretic
  7. ^ Ball 1908, p. 324
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.