Refraksi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Refraksi (pembiasan) gelombang-gelombang cahya ing toya. Persegi gelap nunjukaken posisi ingkang sajatosipun sebatang pensil ingkang manggèn ing semangkuk toya. Persegi terang nunjukaken posisi punika saking pensil punika. Perhatikan bahwa ujungnya (X) seakan-akan terlihat di Y, posisi ingkang langkung gamblang dangkal.

Refraksi (utawipembiasan) ing optika geometris dipundefinisiaken dados owah-owahan arah rambat partikel cahya manawi kédadosanipun percepatan. Ing optika era optik geometris, refraksi cahya ingkang dipunjabarakén kaliyan Hukum Snellius, kadadosan sami kaliyan refleksi gelombang cahya kasébut, kadasta ingkang dipunjléntrhéakèn déning persamaan Fresnel ing masa transisi nuju era optik fisis. Tumbukan antawisipun gelombang cahya kaliyan antarmuka kalih medium nyébabakèn kecepatan fase gelombang cahya kaéwah. Panjang gelombang badhé tambah utawi kirang kaliyan frekuensi ingkang sami, amargi sipat gelombang cahya ingkang transversal (mbotén longitudinal). Pengetahuan punika ingkang mbtéa dateéng penemuan lensa lan refracting telescope. Refraksi ing era optik fisis dipunjabaraken dados fenomena owah-owahan arah rambat gelombang ingkang boten gumantung ing owah-owahan kecepatan, ananging ugi kadadosan amargi faktor-faktor sanès ingkang dipunsébat difraksi lan dispersi.

The straw appears to be broken, due to refraction of light as it emerges into the air.

Tuladha kedadosanipun refraksi ingkang sangat umum dipunjumpai inggih punika kadasta ilustrasi gambar ing sisih. Kaliyan wontene bèntenipun indeks bias antawis udara (1,0003) lan air (1,33) ing salebeting sebuah mangkok, sebuah benda lurus kadasta pensil utawi sedotan katingal kadasta patah kaliyan kedalaman toya ingkang langkung dangkal.

Refraksi ganda[besut | besut sumber]

A calcite crystal laid upon a paper with some letters showing the double refraction

Refraksi ganda utawi birefringence utawi double refraction inggih punika dekomposisi sinar cahya dados kalih sinar cahya ingkang dipunsebat ordinary ray lan extraordinary ray.

Refraksi ganda kadadosan ing gelombang cahya nglampahi medium material anisotropik kadasta kristal kalsit itawi Boron nitrat. Jika material kasebut gadhah sumbu optis utawi sumbu anisotropik tunggal, mila pembiasan ingkang kadadosan dipunsebat uniaxial birefringence kaliyan 2 buah indeks bias material anisotropik, saben-saben kanggé 2 buah arah polarisasi kaliyan intensitas miturut persamaan:

ing pundhi no lan ne inggih punika indeks bias kanggé polarisasi tegak lurus ordinary ray lan polarisasi paralel extraordinary ray kaliyan sumbu anisotropik.[1]

Biaxial materials, at 590 nm
Material na nß n?
borax 1.447 1.469 1.472
epsom salt MgSO4·7(H2O) 1.433 1.455 1.461
mica, biotite 1.595 1.640 1.640
mica, muscovite 1.563 1.596 1.601
olivine (Mg, Fe)2SiO4 1.640 1.660 1.680
perovskite CaTiO3 2.300 2.340 2.380
topaz 1.618 1.620 1.627
ulexite 1.490 1.510 1.520

Refraksi ganda ugi saged kadadosan kaliyan sumbu anisotropik ganda ingkang dipunsebat biaxial birefringence utawi trirefringence, kadasta ingkang kadadosan ing pembiasan sinar cahya ing material anisotropik layaknya kristal utawi berlian. Kangge material semacam punika, tensor indeks bias n, kanthi umum gadhah tiga eigenvalues ingkang bènten, inggih punikana, nß and n?.

Refraksi gradien[besut | besut sumber]

A gradient-index lens with a parabolic variation of refractive index (n) with radial distance (x). The lens focuses light in the same way as a conventional lens.
Gambar:Density-nd.GIF
Relation between the refractive index and the density of silicate and borosilicate glasses.[2]

Refraksi gradien inggih punika refraksi ingkang kadadosan ing medium kaliyan indeks bias gradien. Ing limrahipun, indeks bias gradien kadadosan amargi peningkatan kepadatan medium ingkang nyebabaken peningkatan indeks bias kanthi boten linear, kadasta ing kaca, pramila cahya ingkang ngrambat nglampahi saged gadhah jarak tempuh ingkang nglingkar lan terfokus.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Eric Weisstein's World of Science on Birefringence
  2. ^ "Calculation of the Refractive Index of Glasses". Statistical Calculation and Development of Glass Properties. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]