Métodhe èlmiah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Métodhe èlmiah utawa prosès èlmiah iku siji prosès kaèlmuan kanggo ngetukaké kawruh kanthi sistematis dhedhasar bukti fisis. èlmuwan ngayahi pangamatan sarta mbentuk hipotèsis sajeroning upaya njelasaké fénoména alam. Predhiksi kang digawé didhasaraké marang hipotèsis mau diuji kanthi ngayahi eksperimen. Yèn sawiji hipotèsis lolos uji makaping-kaping, hipotèsis mau bisa dadi siji téyori èlmiah.

Unsur metode èilmiah[besut | besut sumber]

Unsur utama métodhe èlmiah ya iku pengulangan patang langkah ing ngisor iki:

  1. Karakterisasi (pangamatan lan pangukuran)
  2. Hipotesis (wedharan teoretis kang arupa dugaan marang asil pangamatan lan pangukuran)
  3. Predhiksi (dédhuksi logis saka hipotèsis)
  4. èksperimèn (pangujian kabèh bab ing ndhuwur)

Pranala njaba[besut | besut sumber]