Métodhe èlmiah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Métodhe èlmiah utawa prosès èlmiah iku sawijining prosès kaèlmuan kanggo ngetukaké kawruh kanthi sistematis adhedhasar bukti fisis. èlmuwan ngayahi pangamatan sarta mbentuk hipotèsis sajeroning upaya njelasaké fénoména alam. Predhiksi sing digawé didhasaraké marang hipotèsis mau diuji kanthi ngayahi eksperimen. Yèn sawiji hipotèsis lolos uji makaping-kaping, hipotèsis mau bisa dadi sawijining téyori èlmiah.

Unsur metode èilmiah[besut | besut sumber]

Unsur utama métodhe èlmiah ya iku pengulangan patang langkah ing ngisor iki:

  1. Karakterisasi (pangamatan lan pangukuran)
  2. Hipotesis (panjelasan teoretis sing arupa dugaan marang asil pangamatan lan pangukuran)
  3. Predhiksi (dédhuksi logis saka hipotèsis)
  4. èksperimèn (pangujian kabèh bab ing ndhuwur)

Pranala njaba[besut | besut sumber]