Siklotron

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Siklotron kang digunakaké kanggo terapi radiasi.

Siklotron ya iku sawijining mesin (akselerator) kang nyepetaké partikel kanthi ngleker.[1][2] mula bisa éntuk ènergi kinétik kang dhuwur.[3] Partikel mau bisa arupa partikel proton utawa deuteron.[4] Siklotron bisa nyepetaké partikel amarga anané médan magnet lan médan listrik kang konstan.[5] Siklotron mujudaké tetemoning Ernest O. Lawrence[6][7] ing taun 1934 kang dikembangake déning mahasiswa ing University of California ing taun 1930 lan wiwit operasi ing taun 1932.[8] Siklotron kan gedhé dhéwé ing donya ana ing University of British Columbia, Vancouver, Kanada. Ing taun 1939, Lawrence kasil éntuk bebungah Nobèl bab Fisika amarga saka tetemoné iki.[2] Siklotron kang gedhé dhéwé iku duwé diameter 18 m kang kasusun saka 4000 ton magnèt. Siklotron iki ngasilaké 0,46 T, 23 MHz médan listrik, 94 kV tegangan kang digunakaké kanggo nyepetaké arus 200 μA.[8]

Komponèn[besut | besut sumber]

Komponèn mligi siklotron ya iku sumber ion, sistem vakum kang dhuwur, sistem panyepet lan osilasi, sistem transpor barkas lan sistem targèt.[3]

Piguna[besut | besut sumber]

Pirang-pirang dekade kang pungkasan iki, siklotron dadi sumber ènergi tinggi kanggo èkspèrimèn nuklir.[3] Siklotron minangka jinis panalitèn ing bab ngèlmu fisika.[3] Ion ing siklotron bisa digunakaké nguculaké nucuproton ing awak, mula bisa matèni tumor.[3] Lumrahé, mesin siklotron bisa digunake kanggo prodhuksi radioisotop, analisis material, lan kanggo kajian fisika nuklir (gumantung marang ènergi partikel kang diasilake).[3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Nave, C. R. (2012). "Cyclotron". Hyperphysics. Dept. of Physics and Astronomy, Georgia State University. Dijupuk October 26, 2014. 
  2. ^ a b Close, F. E.; Close, Frank; Marten, Michael; et al. (2004). The Particle Odyssey: A Journey to the Heart of Matter. Oxford University Press. kk. 84–87. ISBN 0-19-860943-4. 
  3. ^ a b c d e f Siklotron, forum.upi.edu. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.
  4. ^ Siklotron, fisika.web.id. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.
  5. ^ Siklotron dan Sinkrotron, www.fisikaasyik.com. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.
  6. ^ U.S. Patent 1.948.384 Lawrence, Ernest O. Method and apparatus for the acceleration of ions, filed: January 26, 1932, granted: February 20, 1934
  7. ^ Lawrence, Earnest O.; Livingston, M. Stanley (April 1, 1932). "The Production of High Speed Light Ions Without the Use of High Voltages". Physics Review (American Physical Society) 40 (1): 19–35. Bibcode:1932PhRv...40...19L. doi:10.1103/PhysRev.40.19. Dijupuk June 3, 2017. 
  8. ^ a b Accelerator: Circular Accelerators (SLAC VVC), www2.slac.stanford.edu. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.