Siklotron

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Siklotron sing digunakaké kanggo terapi radiasi.

Siklotron ya iku sawijining mesin (akselerator) kang nyepetaké partikel kanthi ngleker.[1][2] mula bisa éntuk ènergi kinétik kang dhuwur.[3] Partikel mau bisa arupa partikel proton utawa deuteron.[4] Siklotron bisa nyepetaké partikel amarga anané médan magnet lan médan listrik kang konstan.[5] Siklotron mujudaké tetemoning Ernest O. Lawrence[6][7] ing taun 1934 kang dikembangake déning mahasiswa ing University of California ing taun 1930 lan wiwit operasi ing taun 1932.[8] Siklotron kan gedhé dhéwé ing donya ana ing University of British Columbia, Vancouver, Kanada. Ing taun 1939, Lawrence kasil éntuk bebungah Nobèl bab Fisika amarga saka tetemoné iki. [2]Siklotron kang gedhé dhéwé iku duwé diameter 18 m kang kasusun saka 4000 ton magnèt. Siklotron iki ngasilaké 0,46 T, 23 MHz médan listrik, 94 kV tegangan sing digunakaké kanggo nyepetaké arus 200 μA.[8]

Komponèn[besut | besut sumber]

Komponèn utamané siklotron ya iku sumber ion, sistem vakum kang dhuwur, sistem panyepet lan osilasi, sistem transpor barkas lan sistem targèt.[3]

Piguna[besut | besut sumber]

Pirang-pirang dekade kang pungkasan iki, siklotron dadi sumber ènergi tinggi kanggo èkspèrimèn nuklir.[3] Siklotron minangka jinis panalitèn ing bab élmu fisika.[3] Ion ing siklotron bisa digunakaké nguculaké nucuproton ing awak, mula bisa matèni tumor.[3] Lumrahé, mesin siklotron bisa digunake kanggo prodhuksi radioisotop, analisis material, lan kanggo kajian fisika nuklir (gumantung marang ènergi partikel kang diasilake).[3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Nave, C. R. (2012). "Cyclotron". Hyperphysics. Dept. of Physics and Astronomy, Georgia State University. Dijupuk October 26, 2014. 
  2. ^ a b Close, F. E.; Close, Frank; Marten, Michael; et al. (2004). The Particle Odyssey: A Journey to the Heart of Matter. Oxford University Press. kk. 84–87. ISBN 0-19-860943-4. 
  3. ^ a b c d e f Siklotron, forum.upi.edu. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.
  4. ^ Siklotron, fisika.web.id. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.
  5. ^ Siklotron dan Sinkrotron, www.fisikaasyik.com. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.
  6. ^ U.S. Patent 1.948.384 Lawrence, Ernest O. Method and apparatus for the acceleration of ions, filed: January 26, 1932, granted: February 20, 1934
  7. ^ Lawrence, Earnest O.; Livingston, M. Stanley (April 1, 1932). "The Production of High Speed Light Ions Without the Use of High Voltages". Physics Review (American Physical Society) 40 (1): 19–35. Bibcode:1932PhRv...40...19L. doi:10.1103/PhysRev.40.19. Dijupuk June 3, 2017. 
  8. ^ a b Accelerator: Circular Accelerators (SLAC VVC), www2.slac.stanford.edu. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.