Siklotron

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Siklotron

Siklotron ya iku sawijining mesin (akselerator) kang nyepetake partikel kanthi ngleker, mula éntuk ènergi kinetik kang dhuwur.[1] Partikel mau bisa arupa partikel proton utawa deuteron.[2] Siklotron bisa nyepetake partikel amarga menehi medan magnet lan medan listrik kang konstan.[3] Siklotron tinemu déning Ernest O. Lawrence ing taun 1929 kang dikembangake déning mahasiswa ing University of California ing taun 1930 lan wiwit operasi ing taun 1932.[4] Siklotron kan gedhé dhéwé ing donya ana ing University of British Columbia, Vancouver, Kanada. Siklotron kang gedhé dhéwé ya iku duwé diameter 18 m kang kasussun saka 4000 ton magnet. Siklotron iki ngasilaké babagan 0,46 T, 23 MHz medan listrik, 94 kV tegangan kang minangka nyepetake arus 200 μA.[4]

Komponèn[besut | besut sumber]

Komponèn utama siklotron ya iku sumber ion, sistem vakum dhuwur, sistem panyepet lan osilasi, sistem transpor berkas lan sistem target.[1]

Fungsi[besut | besut sumber]

Pirang-pirang dekade kang pungkasan iki, siklotron dadi sumber ènergi tinggi kanggo eksperimen nuklir.[1] Siklotron minangka jinis panaliten ing babagan fisika.[1] Ion ing siklotron bisa minangka nguculake nucuproton ing badan, mula bisa matènitumor.[1] Lumrahé, mesin siklotron bisa digunake kanggo produksi radioisotop, analisis material, lan studi fisika nuklir (tergantung karo ènergi partikel kang diasilake).[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Siklotron, forum.upi.edu. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.
  2. ^ Siklotron, fisika.web.id. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.
  3. ^ Siklotron dan Sinkrotron, www.fisikaasyik.com. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.
  4. ^ a b Accelerator: Circular Accelerators (SLAC VVC), www2.slac.stanford.edu. Diundhuh tanggal 14 Juni 2010.