Nils Gustaf Dalén

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gustaf Dalén
Nils Gustaf Dalén.jpg
Miyos Nils Gustaf Dalén
(1869-11-30)30 Novèmber 1869
Stenstorp, Västergötland, Swèdhen
Tilar donya 9 Dhésèmber 1937(1937-12-09) (umur 68)
Lidingö, Stockholm, Swèdhen
Kabangsan Swedish
Bidhang Fisika, tèhnik mekanis
Lembaga AGA
Lulusan saking Chalmers University of Technology, Polytechnikum, Zürich
Kaahlian Sun valve lan regulator mercusuar sanèsipun
Notable awards Bebungah Nobel babagan Fisika (1912)

Nils Gustaf Dalén (miyos 30 November 1869 ing Stenstorp, tilar donya 9 Dhésèmber 1937) punika panemu kanthi kabangsaan Swedia, ugi pangadeg Svenska Aktiebolaget Gasaccumulator. Panjenenganipun dipunanugerahi Nobel Fisika 1912 kanggé "panemon piranti atur otomatissipun kanggé panggunaan sesarengan kaliyan akumulator gas kanggé nyethaaken mercusuar lan pelampung".

Dalén nemokaken Agamassan (Aga), satunggaling substrat ingkang dipunpigunakaken kanggé nyerep gas ingkang mungelaken panyimpanan ingkang aman lan èksploitas komersil. Nalika awal 1912, Dalén dados wuta salebetipun satunggiling jeblugan asetilen. Ing taun ingkang sami panjenenganipun dipunanugerahi bebungah Nobel. Dalén sanget sakit kanggé ngrawuhi panganugerahan punika saéngga sedhèrèkipun, satunggaling dhoktèr paningal, Profesor Albin Dalén, saking Karolinska Institutet lenggah ing papanipun. Éwadéné wuta, Dalén tetep mimpin AGA dumugi taun 1937.

Mangga pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]