Zürich

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Zürich
Zurich
Ch zh wappen stadt.gif
Lambang Zürich
Karte Schweiz.png
Lokasi Zürich
Data dhasar
Kanton: Kanton Zürich
Jembar: 91,88 km²
Penduduk: 371.767 jiwa (Maret 2007)
Situs web resmi: www.stadt-zuerich.ch
Pulitik
Walikutha: Elmar Ledergerber
Pemandhangan kutha Zürich

Zürich (kadhangkala ditulis Zurich, tanpa umlaut) iku kutha gedhé dhéwé ing Swiss lan kutha krajan saka Kanton Zürich. Kutha iki dipanggoni déning 364.558 jiwa ing taun 2002 yèn diétung karo laladan urbané dadi 1.091.732 jiwa. Zürich iku pusat dagang ing Swiss lan dadi salah siji kutha sing wigati banget ing donya bebarengan karo Jenewa. jeneng Romawi kanggo kutha iki ya iku Turicum déné ing dhialèk Jerman Zürich dikenal minangka Züri.

Transportasi[besut | besut sumber]

Zürich iku salah siji pusat patemon lalu lintas sepur, dalan bébas hambatan, lan montor mabur. Ing Zürich ana sawetara stasiun sepur kaya Zürich Hauptbahnhof, Zürich Oerlikon, Zürich Stadelhofen, lan Zürich Altstetten. Kutha iki uga diliwati déning sepur kacepetan dhuwur TGV. Kanggo transportasi jero kutha, jaringan transportasi publik ZVV duwé jaringan sing cukup padhet kanthi telung rupa moda: S-Bahn, trem, lan bis. Rumor sing ana ya iku ora ana lokasi ing laladan pusat kutha sing adohé punjul 150 mèter saka stopan bis, trem, utawa sepur.

Zürich dilayani déning papan anggegana gedhé dhéwé ing Swiss, Papan Anggegana Internasional Zurich ing Kloten, watara 10 km sisih wétan-lor kutha.

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

Ing Zürich dumunung universitas/institut kaloka ing Swiss: ETH Zürich. Institut tèknologi iki wis ngasilaké punjul 20 panampa Bebungah Nobèl. Albert Einstein tau sekolah lan banjur dadi profesor ing kéné.

Pranala njaba[besut | besut sumber]