Komando Daerah Militer

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Komando Laladan Militer (dicekak Kodam) iku komando utama pembinaan lan operasional kawewengkonan TNI Angkatan Dharat. Kodam minangka kompartemen strategis sing ndarbèni tugas pokok nyelenggarakaké pembinaan kesiapan operasional tumrap komandoné lan operasi pertahanan aktif ing dharatan miturut kawicaksanan Panglima TNI. Sawijining Kodam dipanggedhèni déning Panglima Kodam utawa dicekak Pangdam.

Kakuatan Kodam dumadi saka Komando Resort Militer (Korem), Komando Distrik Militer (Kodim), Komando Rayon Militer (Koramil) lan Bintara Pembina Désa (Babinsa). Kodam uga ngemban tugas sajeroning ngayahi pendidikan pembentukan lan pengembangan kanggo tataran Tamtama lan Bintara sing kanthi operasional ditindakaké déning Rèsimèn Induk Laladan Militer.

Kodam ing Indonésia[besut | besut sumber]

Ana 15 Komando Kewewengkonan sing dumadi saka:

  1. Kodam Iskandar Muda
  2. Kodam I/Bukit Barisan
  3. Kodam II/Sriwijaya
  4. Kodam Jaya
  5. Kodam III/Siliwangi
  6. Kodam IV/Diponegoro
  7. Kodam V/Brawijaya
  8. Kodam VI/Mulawarman
  9. Kodam IX/Udayana
  10. Kodam XII/Tanjungpura
  11. Kodam XIII/Merdeka
  12. Kodam XIV/Hasanuddin
  13. Kodam XVI/Pattimura
  14. Kodam XVII/Cenderawasih
  15. Kodam XVIII/Kasuari

Kodam-kodam lawas[besut | besut sumber]

  1. Kodam VII/Wirabuana
  2. Kodam X/Lambung Mangkurat
  3. Kodam XI/Tambun Bungai

Pembentukan Kodam[besut | besut sumber]

Miturut sajarah Indonésia, TNI ngalami sawetara regenerasi Kodam. Antara liya taun 1985 nalika KSAD Jendral TNI Rudini nganakaké regenerasi 17 kodam dadi 9 kodam ditambah siji kodam kutha krajan ya iku Kodam Jaya. Nalika iku Kodam I/Iskandar Muda dilebur karo Kodam II/Bukit Barisan lan Kodam III/Tujuh Belas Agustus dadi Kodam I/Bukit Barisan.