Shalat Subuh

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Shalat Subuh iku salah siji saka shalat fadhu sing diwajibaké marang umat Islam saben wayah ésuk, yaiku antara tekané fajar nganti mlethèking srengéngé. Gunggung rakaat jroning shalat subuh ana rong rakaat. Tumrap madzab Syafii, nalika ngayahi shalat subuh iki nganggo maca donga Qunut. Sadurungé shalat subuh, disunnataké nglakoni Shalat Sunnat rong rakaat yaiku shalat Rawatib.

Kautaman[sunting | sunting sumber]

Kautaman shalat fajar sacara jama’ah[1]: Sepisan: Bakal ana ing sajeroning pangreksan Allah SWT, utawa jaminan Allah SWT, pengawasan É lan pangreksan Allah SWT ing donya lan akhirat. Diriwayataké déning Muslim ing sajroning kitab shahih saka Jundub bin Abdullah yèn Nabi Muhammad SAW ngendika, “Sok sapaa sing shalat subuh mula bakal ana ing sajroning jaminan Allah… “

Kaloro: Ngayahi shalat fajar bakal nylametaké saka api neraka. Diriwayataké déning Muslim ing kitab shahihé saka Ammarah bin Ruwaibah ngendika: Aku wis krungu Rasulullah SAW ngendika, “Ora bakal tau mlebu neraka wong sing ngayahi shalat sadurungé mlethèk srengéngé lan sadurungé angslup, yaiku shalat fajar lan asar”.

Katelu: Ngayahi shalat fajar minangka sebab mlebu swarga. Diriwayataké déning Al-Bukhari lan Muslim saka Abi Musa Al-Asya’ari yèn Nabi Muhammad SAW ngendika, “Sok sapaa sing shalat rong wektu sing adhem mula dhèwèké bakal mlebu swarga”.

Kapapat: Malaikat nyeksèni shalat iki. Allah SWT maringi firman: “…lan (adegaké uga shalat) subuh. Sabeneré shalat subuh iku diseksi (déning malaikat)”. (QS. Al-Isro’: 78) Diriwayataké Al-Bukhari lan Muslim saka Abi Hurairah RA yèn Nabi Muhammad SAW ngendika, “Silih rawuh nyedhaki panjenengan sami malaikat wengi lan malaikat awan, banjur malaikat-malaikat mau kumpul ing shalat fajar lan asar, banjur munggah ing wektu wengi, banjur Allah SWT takon marang para malaikat lan Allah Maha Pirsa ngenani kahanané: Piyé panjenengan ninggalaké hamba-hamba -Ku?. Mula para malaikat njawab: Kita ninggalaké wong-wong iku jroning kahanan ngadegaké shalat lan nekani wong-wong iku jroning kahanan ngadegaké shalat”.

Kalima: Wong sing ngadegaké shalat fajar bakal antuk cahya sing sampurna ing dina kiamat. Diriwayataké déning Ibnu Majah ing sajroning kitab sunahé saka Sahl bin Sa’d Al-Sa’idi yèn Nabi Muhammad SAW ngendika, “Wènèhana kabar gembira marang wong sing mlaku jroning pepeteng tumuju masjid yèn wong-wong mau antuk cahya sing sampurna ing dina kiamat”.

Kaenem: Bakal ditulis minangka tangi sadawaning wengi. Diriwayataké déning Muslim saka Utsman bin Affan yèn Nabi Muhammad SAW ngendika, “Sok sapaa sing shalat isya’ sacara jama’ah mula dhèwèké kaya-kaya tangi setengah wengi lan sok sapaa sing shalat subuh sacara jama’ah mula kaya-kaya dhèwèké shalat sawengi muput”.

Kapitu: Aman saka sifat kamunafikan. Diriwayataké déning Al-Bukhari lan Muslim saka Abi Hurairah RA yèn Nabi Muhammad SAW ngendika, “Sabeneré shalat sing paling abot tumrap wong-wong munafiq ya iku shalat isya lan shalat fajar, saupama wong-wong iku ngerti kautamaan sing ana mesthi bakal nekani kanthi cara mbrangkang, …

Kawolu: Rong rakaat sadurungé fajar luwih apik saka donya lan saisiné. Diriwayataké déning Muslim ing sajroning kitab shahihé saka Aisyah RA yèn Nabi Muhammad SAW ngendika, “Dua rekaat shalat fajar luwih apik saka donya lan saisiné”. Yèn sunnah fajar waé luwih apik saka donya lan saisiné, arupa harta, istana, kali-kali, istri-istri lan sapanunggalané kabèh kabutuhan sing disenengi manungsa lan kalezatané, apamanèh shalat fajar iku dhéwé?.

Kasanga: Ndeleng Allah SWT, lan iki tujuan utama sing diarep-arep déning sing ngupaya kanthi temenan lan manungsa rebutan kepingin antuk kanugrahan kasebut. Diriwayataké déning Al-Bukhari lan Muslim saka Jarir Al-Bajali RA ngendika: Kita ing sisih Nabi Muhammad SAW lan ing sawijining wengi beliau mirsani rembulan purnama banjur ngendika, “Sabeneré kowé kabèh bakal weruh Tuhanmu kayadéné kowé bisa ndeleng rembulan purnama iki, kowé ora bakal ngrasa susah ndelengé, yèn kowé bisa ora dikalahaké djroning ngayahi shalat sadurungé mlethèk lan angslupé srengéngé, mula ayahi, banjur beliau maos sawiji ayat: “…lan tasbih-a sinambi muji Tuhanmu sadurungé mlethèk srengéngé lan sadurungé angslup”. (QS. Qaf: 39)

Kasepuluh: Wong sing tansah njaga shalat fajar iku wong sing paling apik jroning kauripané, wong sing paling kreatif, lan nduwèni ati paling lembut. Diriwayataké déning Al-Bukhari lan Muslim saka Abi Hurairah yèn Nabi Muhammad SAW ngendika, “Setan ngiket cengel sirah salah siji ing antara kowé kabèh nalika turu kanthi telung talènan, lan mbundheli saben tali karo kandha marang awakmu wengi sing dawa mula turu-a. Banjur yèn kowé tangi lan nyebut asma Allah copot siji taliné, lan yèn kowé njupuk wudhu copot tali kapindho, lan yèn kowé ngayahi shalat bakal copot tali katelu, mula kowé bakal miwiti ésuk kanthi jiwa sing kréatif lan jiwa apik, nanging yèn ora kowé bakal nduwèni jiwa èlèk lan kesèd”

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Shalat_Subuh&oldid=827001"