Salat jama'

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Sahadat · Salat · Pasa
Jakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Kuran · Malaékat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Mukamad
Nabi & Rasul · Sakabat
Ahlul Bait
Kutha suci
Mekkah ·Madinah · Yérusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Éjrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitèktur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitèktur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Tèks & Ukum
Kuran ·Kadis · Sunah
Fiqih · Fatwa · Saréngat
Madahab
Sunni
Kanapi ·Kambali
Maliki ·Sapingi
Singah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Salat jama' yaiku gabungake antarané salat loro (2) didadèkaké siji (1), kaya ta salat luhur karo asar utawa magrib karo isya.ing tlatah jawa sok diarani nyamak kang artiné ngabungake salat wajib loro lan ditindakake ing nalika (wektu kang padha).

Syarat njama'[besut | besut sumber]

  • Njama’ ing Arafah lan Muzdalifah ; ing para ulama ngimutake sunat njama’ salat zhuhur lan ashar nganggo tata cara jama’ taqdim ing wektu zhuhur ana Arafah, uga antarané salat maghrib lan isya kanthi cara ta’khir wektu isya ing Muzdalifah, semana uga kang dilakoni Rasulullah saw.
  • Njama’ wektu lunga/kesah;njama’ loro salat wayah lunga siji-sijiné wektu saka kaloro salat iku, mitirut ing ulama, yaiku disunnah wektu lunga utawa wektu mas mandek ing dalan
  • Njama’ ing wektu udan;yaiku ini kanggo wong kang nglakoni salat jama'ah ing masjid wektu lunga saka adoh, saéngga karan udan lan sapanunggalanipun, kaanan kayak mangkono ndadèkaké alangan ana ing lelungan. Samono uga wong kang ana ing omah kang cerak saka masjid ora olèh nindakaké salat jama' ing omah utawa ana ing masjid.
  • Njama’ ing wektu lara utawa uzur;kaanan wong kang loro luwih susah dibandingake susahé ing kaanan udan.
  • Njama’ ing wektu ana kaperluan kang ura bisa ditinggalake

jama’ uga ndadèkaké wijib dilakoni naging ora tumindak kang ngentengake kang bisa dilakoni ana ing umat Islam ing sajeroning nglakoni tumindak salat.Wong kang ora nindakaké kaentengan utawa njama' ing salat kanthi tata cara taqdim utawa ta'kir uga prakara iku ora dosa utawa dianjurake [1]

Jinis jama'[besut | besut sumber]

  • jama' takdim yaiku gabungan salat loro kang ditindakake dadi siji kanthi cara ngajokake salat kang durung wektuné kaya ta gabungan salat asar karo salat luhur kang ditindakake ing salat luhur, utawa magrib karo isya ing wektu magrib.[1]
  • Jama'takhir yaiku gabungan salat loro kang ditindakake dadi siji kanthi cara ngundur salat kang wis manjing wektuné ing sajeroning salat kang candhaké, conto: salat luhur digabung karo salat asar ing wektu salat asar, utawa magrib karo isya ing wektu isya.[1]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Islam

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Catethan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c Kodhe basa ora trep.Kamus Basa Jawa (Bausastra Jawa), Bali Basa Yogyakarta 2002.kaca 294