Jemuwahan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Salat Jumat utawa Jemuwahan ya iku ngibadah salat kang dilakoni dèning pangugem agama Islam kang dilakoni saben dina Jumat sacara jama'ah. Wektu kang pas kanggo Salat Jum'at ya iku wektu Salat Dzuhur.

Hukum Salat Jumat[besut | besut sumber]

Shalat Jumat dadi salah sijiné ngibadah kang kudu dilakoni dèning saben muslim (santri:wong lanang kang nganut agama Islam). Bab kang mbahas salat Jumat wis ana ing Al Qur'an lan Hadits :

  • Al Qur'an Al Jumu'ah ayat 9 kang artiné:"He wong-wong kang nduwèni iman, nalikané awakmu diwajibaké ngelakoni salat Jumat. Mangka èling ana gusti Allah, tinggalake bab dol-tinuku lan mengkana iku luwih becik kanggo awakmu manawa ngerténi." (QS 62: 9)
  • "Sejatiné wong-wong kang ora ngelakoni lan ninggalake salat jumat Allah bakal nutup atiné kang ninggalake salat jumat. Banjur wong-wong iku bakal dadi wong kang sembrana." (HR. Muslim)
  • "Saktèmèné Allah nduwèni niat ngutus manungsa (santri) kanggo (dadi imam) salat jumat bebarengan, Banjur Allah bakal ngobong omahé wong-wong kang ninggalake salat jumat (HR. Muslim)
  • "Shalat Jumat iku wajib kanggo wong muslim, dilakoni sacara jama’ah kejaba papat golongan, yaitu buroh rekasa, wong wadon, bocah cilik wong kang lagi loro parah." (HR. Abu Daud lan Al-Hakim, haditsé shahih)

Tata Cara Salat Jumat[besut | besut sumber]

Tata cara salat Jum’at, ya iku :

  1. Khatib munggah ana ing mimbar manjing wektu (waktu dzuhur), banjur salam lan lungguh.
  2. Muadzin ngumandangake adan kanggo nyiapake salat kang diwiwiti.
  3. Khutbah kapisan: Khatib ngadek untuk melaksanakan khutbah yang diwiwiti kanthi wacan hamdalah lan pujian marang Allah SWT sarta maca shalawat marang Rasulullah SAW. Banjur maringi pitutur marang para jama’ah, ngélingaké kanthi swara sing banter, nerusaké printah lan larangan Allah SWT lan RasulÉ, nyurung supaya tumindak kebajikan sarta medèn-medèni suapaya aja tumindak ala, lan ngélingaké kanthi janji-janji sarta ancaman-ancaman Allah Subhannahu wa Ta'ala. Banjur lungguh sedhéla
  4. Khutbah kapindho : Khatib miwiti khutbah kapindho kanthi maca hamdalah lan pujian marang Gusti Allah. Banjur nerusaké khutbah nganti rampung
  5. Khatib banjur mudhun saka mimbar. Sabanjuré muadzin ngumandhangaké iqamat kanggo tandha miwiti salat
  6. Salat jamaah rong rakaat

Prekara-prekara kang dianjurake[besut | besut sumber]

Nalika salat Jumat, saben muslim dianjurake nggatekake prekara-prekara iki:

  • Adus, ngganggo pakaén rapi, nganggo wewangén lan siwak.
  • Ninggalake transaksi doltinuku nalika adzan wis wiwit nywara.
  • Cepet-cepet lunga menyang mesjid.
  • Nglakokake salat sunnah ing masjid sadurunge salat Jumat, sasuwene imam salat durung teka.
  • Ngakeh-akehake maca shalawat sarta salam marang Rasulullah SAW nalika wengi Jumat nganti siyang.
  • Ngendhegage guneman lan pagawean ora prelu nalikane imam teka.
  • Ngakeh-akehake ndedonga, amarga dina Jumat iku dina kang mustajab utawa doane gampang dikobul.

Syarat-syarat Wajib Salat Jumat[1][besut | besut sumber]

  • Wong lanang, dadi wong wadon ora diwajibake salat Jumat.
  • Mardika, dadi salat Jumat ora diwajibake marang budhak.
  • Baligh, dadi salat Jumat ora diwajibake marang bocah cilik.
  • Sehat, dadi salat Jumat ora diwajibake marang wong mriang kang ora mampu nekani amarga mriange iku.
  • Manggon utawa dhomisili, dadi salat Jumat ora diwajibake marang wong kang lelungan (musafir).

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ (id)[Abu Bakar, Al Jazairi (dipunterjemah:Fadhli Bahri, Lc.).2007.Ensiklopedi Muslim. Jakarta:Darul Falah] (kaca 352)

Galeri[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jemuwahan&oldid=1085993"