Piranti gamelan Jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Piranti gamelan Jawa iku mèh kabèh / lumrahé digawé saka tosan (logam) antarané: wesi, tembaga campur rejasa (nikel), utawa perunggu, mligi wilahe. Yèn grobogane utawa rancakané umum saka kayu. Bahan tambahan liya antarané pring, kulit (kanggo kendhang) lan liyané. Piranti gamelan kang ora ana kandhutan tosan iku mung kendhang, gambang, rebab, suling, siter uga tabuhe.

Kelompok piranti[besut | besut sumber]

Piranti gamelan bisa dikelompo'ake dadi 4 pérangan ya iku:

  • Gongan ya iku: kempyang, kethuk, kempul, kenong lan gong
  • Balungan ya iku: saron panerus, saron barung, demung, slenthem lan slentho
  • Panerusan ya iku: bonang, gendér, gambang, siter, celempung, suling lan rebab
  • Kendhang ya iku: kendhang lan bedhug.

Masing-masing 4 kelompuk ing dhuwur iku duwé fungsi dhéwé-dhéwé kanggo nggawe swara kang harmonis. Saliyané iku ana manèh kelompok liya kang uga ngeto'ake swara ning dudu saka piranti, kelompok iki ya iku: gerong, sindhen, alok, senggakan lan keplok.

Urutan piranti gamelan miturut fungsine kawiwitan saka garap ngarep, ya iku: