Piranti gamelan Jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Piranti gamelan Jawa iku kathah-kathahipun / lumrahipun dipundamel saking tosan (logam) antawisipun: wesi, tembaga campur rejasa (nikel), utawa perunggu, mligi wilahé. Yèn grobogané utawa rancakané umum saka kayu. Bahan tambahan sanesipun inggih menika pring, kulit (kanggo kendhang) lan liyané. Piranti gamelan kang ora ana kandhutan tosan iku mung kendhang, gambang, rebab, suling, siter uga tabuhé.

Kelompok piranti[besut | besut sumber]

Piranti gamelan bisa dikelompo'ake dados 4 pérangan inggih menika:

  • Gongan : kempyang, kethuk, kempul, kenong lan gong
  • Balungan : saron panerus, saron barung, demung, slenthem lan slentho
  • Panerusan : bonang, gendér, gambang, siter, celempung, suling lan rebab
  • Kendhang : kendhang lan bedhug.

Masing-masing 4 kelompok ing dhuwur iku duwé fungsi piyambak-piyambak kangge ndamel swanten ingkang harmonis. sanèsipun kelompok kang uga ngeto'aké swara ning dudu saka piranti, kelompok iki ya iku: gerong, sindhèn, alok, senggakan lan keplok.

Urutan piranti gamelan miturut fungsiné kawiwitan saka garap ngarep, inggih menika: