Menyang kontèn

Canang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Bendhé sing ditabuh bregadha prajurit dalem Ketanggung, Karaton Ngayogyakarta Hadiningrat, 2018

Canang utawa bendhé iku piranti muni-munian sejenis kempul atawa gong, nanging ukurané cilik nemen[1]. Garing tengahé iku kira 10-15 sentimétér. Ning jaman sekien, mung kanggo cindera mata lang dianggep bentuk miniature gong ageng lan dudu bagina sing gamelan. Baka dideleng sing pérangan pengasil muni, canang iku kegolong waditra bunderan alit kang ana pencu cilik. Swara canang iki lumayan kenceng atawa banter[1]. Canang iku perané dadi waditra penanda. Cara nabuh canang ya iku nganggo cara nabuh muka canang nganggo gada sing bahan logam dadi swaraé kenceng nemen lan nyaring. Ana kemungkinan, yèn canang iki bengiéné kanggo panjangkep upacara agama kang mungkin pada karo genta alit. Sekien genta alit masih dinggo ning upacara agama Hindu, Buda, lan Konghucu[1][2].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c Palgunadi, Bram (2002). Serat Kandha Karawitan Jawi. Bandung: ITB Press. kc. 395–397. ISBN 979-9299-71-3.
  2. Spiller, Henry (2004). Gamelan: The Traditional Sounds of Indonesia. California: ABC-CLIO, Inc. kc. 59–67.