Gong

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Gong

Gong iku piranti gamelan Jawa sing ditabuh, digawé saka tosan lan nduwé ukuran sing gedhé dhéwé. Piranti iki biasané papané ing mburi dhéwé, digantung ing palangan gayor sing umum digawé saka kayu ukuran gedhé. Ana loro jinis gong ya iku: gong ageng lan gong suwuk. Saben laras sléndro lan pelog nduwèni telung sèt gong.[1] Gong Gedhé kang cacahé loro lan siji gong suwukan

Wujud[besut | besut sumber]

Wujudé bunder, gedhé, rada cekung, kanthi garis tengah 1 méter,[2] lan permukaané rata ning ana tonjolan ing tengah-tengah.

Swara[besut | besut sumber]

Gong nduwé swara sing gedhé dhéwé lan nadhané paling asor tinimbang nadha piranti gamelan liyané, ya iku kanthi nadha 3(telu)

Fungsi[besut | besut sumber]

Gong ditabuh kanggo awèh tekanan ing bagéyan tinentu (umumé akir) iringan musik gamelan utawa dadi pratandha pungkasé sawijining tembang lan gérong dadi arang banget ditabuh (ora terus-terusan) ning ditabuh ing selang wektu tinentu.

Prangkat musik tradhisional iki saiki nduwé fungsi liya yaiki kanggo tandha paresmian utawa pambukaan acara.

Uga pirsani[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ (en)joglosemar.co.id(dipunundhuh tanggal 30 Mei 2011)
  2. ^ (id)[Mertosedono, Amir.1986.Sejarah Wayang. Semarang:Dahara Prize] (halaman 45)

<references>


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gong&oldid=1031362"