Bedhug

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Bedhug iku arané tetabuhan sing wujudé saèmper teteg gedhé lan lumrahé dianggo tengara sembahyang ing masjid.[1]. Bedhug ing tlatah Jawa umum ana ing Masjid utawa Langgar uga biyasa dienggo ing pagelaran gamelan upamané gamelan sekatenan. Bedhug sing dienggo kanggo piranti gamelan Jawa rada jarang ditabuh lan bisa dianggep kelompok perkusi ing musik modern.

Bedhug

Wujud[besut | besut sumber]

Wujud bedhug iku silindher, padha karo kendhang ning ukuran sisih-sisih sing ditabuh padha.

Ukuran[besut | besut sumber]

Akèh manéka warna ukuran bedhug, malah ana sing diarani bedhug raksasa, yèn sing dianggo ing pagelaran musik gamelan adaté cilik ning luwih gedhé tinimbang kendhang ageng.

Swara[besut | besut sumber]

Swara bedhug iku luwih rindhik tinimbang kendhang, gedhé ciliké swara bedhug gumantung ukurané, bedhug sing gedhé banget mesthi nduwé swara luwih gedhé.

Istilah lan fungsi[besut | besut sumber]

Umumé bedhug kanggo tandha, antarané:

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Kamus Basa Jawa (Kanisisus 2011:54)