Bonang panerus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Bonang Penerus

Bonang panerus utawa Bonang penerus yaiku perangkat Gamelan Jawa kang duwèni wujud pencu banjur diarani wujud Pencon.[1] Bonang panerus ing Gamelan Jawa duwé laras sléndro lan Pélog padha karo Bonang barung.[1] Laras sléndro wilahé ana 12 cacahé, banjur kang laras pélog wilahé ana 14 cacahé.[1] Bonang panerus uga manggon ing Rancakan saka kayu kang dhapuré kaya ambèn.[1] Kang mbédakaké antarané Bonang panerus lan Bonang barung yaiku ukuran gedhé lan ciliké pencon, yèn Bonang penerus iku penconé cilik banjur yèn barung iku luwih gedhé saka Bonang panerus.[1] Piranti kang dinggo nabuh uga padha karo Bonang barung, yaiku kayu kang cacahé loro kang pucuké diblebet ngaggo kain lan Pluntur.[1]

Cara Nabuh[besut | besut sumber]

Bonang panerus iki cara nabuhé padha karo Bonang barung, yaiku nganggo cara Mipil, Imbal, Sekaran, Klénangan, Gembyang, lan liya-liyané.[2] Bonang iki nabuhé ngetutaké Bonang barung, lan nerusaké alur Gendhing kang digawé Bonang Barung.[2] Lan uga nganggo sekaran kang témponé luwih rikat tinimbang Bonang Barung.[2] Mung bédané yaiku Bonang Penerus ora bisa kanggo mbukani gendhing.[2]

Bahan[besut | besut sumber]

Bonang iku ana sing kagawé saka wesi lan uga ana sing kagawé saka Tembaga (Perunggu).[2] Kang kagawé saka wesi iku racaké regané luwih murah tinimbang sing kagawé saka Tembaga.[2] Kuwi mau amarga yèn wesi iku ora nganggo campuran apa-apa.[2] Nanging yèn Tembaga iku nganggo campuran, campurané yaiku 7/3.[2] 7/3 iku maksuté, 7 kanggo ukuran Tembaga lan 3 kanggo ukuran wesi.[2] saliyané iku uga cara gawéné kang luwih angèl tinimbang sing saka wesi murni.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f www.scribd.com(08 Juni 2011)
  2. a b c d e f g h i j Bonang(10 Juni 2011)