Gamelan Jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Piranti gamelan Jawa

Gamelan Jawa iku jinis utawa corak gamelan sing urip ing Jawa Tengah (uga Yogyakarta) lan sebagéyan Jawa Wetan. Musik gamelan Jawa iki béda karo musik gamelan saka laladan liya, yèn musik gamelan Jawa|Jawa lumrahé nduwé nada luwih lembut|lembut lan nganggo laya luwih alon, béda karo musik gamelan Bali sing layane luwih cepet, uga gamelan Sundha sing rasa musiké "nglaras" banget (mendayu-dayu) lan didhominasi swara suling.

Notasi[besut | besut sumber]

Gamelan laras sléndro Si Ketuyung, Kraton Kasepuhan, Cirebon

Gamelan Jawa iku nduwé nada-nada péntatonis. Gamelan Jawa iku nduwèni 2 laras ya iku:

  • Laras Sléndro kang nduwèni urutan nada-nada 1 2 3 5 6
  • Laras Pélog kang nduwèni urutan nada-nada' 1 2 3 4 5 6 7

Aturan[besut | besut sumber]

Gamelan Jawa nduwé aturan-aturan sing wis pakem, antarané katata saka pirang-pirang rambahan (puteran) lan pathet utawa jero cethèking swara, uga ana aturan sampak utawa cepet-rendheté laku sing wis pakem, uga ana batesan-batesan gongan lan mèlodiné wis diatur ning bagèyan-bagèyan sing saben-saben ketata saka 4 nada (gatra). Saben-saben piranti nduwé fungsi dhéwé-dhéwé, sing nuntun swara ya iku rebab, sing nuntun irama diarani kendhang. Arané pemain sing nabuh gamelan iku pengrawit, penayagan utawa nayagautawa wiyoga, sing nembang priya arane wira-swara, sing wanita arané pesindèn utawa swarawati.

Jinis[besut | besut sumber]

Uga pirsani[besut | besut sumber]

Pranala nJaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gamelan_Jawa&oldid=1075846"