Pesindhèn

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Para pesindèn.

Sindhèn ya iku wong kang nembang mbarengi swaranè gamelan. Sindhèn iku nama kanggo wanita kang bisa nembang. Sindhèn uga kawastanan pasindhèn, waranggana, utawa swarawati. Manut saking Ki Mujoko Joko raharjo tembung sindhèn iku saking tembung "pasindhian" kang ngemu teges sing sugih tembang utawa sing nembangaké. Sindhèn uga kasebut waranggana "wara" ateges wanita, lan "anggana" tegese dhèwèkan. Ana ing jaman kepungkur, mung waranggana minangka wanita sing ana ing papan pagelaran wayang utawi pentas klenengan. Sindhèn pancen wanita kang nembang padha karo iringan gendhing kang padhatan ana ing acara klenengan lan pergelaran wayang.

Umumé pagelaran kasenian Jawa kayadéné wayang, lengger lan liyané ngango iringan pesindhèn.

Liyané[sunting | besut sumber]

Uga pirsani[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pesindhèn&oldid=966185"