Slenthem

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Slenthem

Slenthem iku piranti gamelan Jawa sing ditabuh. Slenthem iku disokaké ing panggon sing fungsiné kaya ayunan lan ing ngisoré ana tabung utawa silinder kanggo ngetokaké gema swarané.

Miturut konstruksiné, slenthem iku kalebu kulawarga gendér; utawa dijenengi gendèr panembung. Nanging slenthem duwèni bilah padha karo bilah saron; Slenthem oktafé paling ngisor yèn ing golongan instrumèn saron. Kaya demung lan saron barung, slenthem mainaké lagu balungan karo wilah sing winates.

Wujud[besut | besut sumber]

Wujud slenthem iki mèh padha karo gendèr. Ananging wilahé luwih gedhé tinimbang gendèr. Arupa lèmpèngan kuningan utawa wesi kang duwé titilaras.[1] Lémpéngan iki dumadi kanthi resonansi pring kanggo mbanteraké swara.[1] Nanging uga ana wujud slenthem liyané, ya iku kaya slenthem kang lumrah, mung waé ing tengahing wilahan nganggo pencon, déné tabuhé ora béda kaya tabuh bonang. Slenthem kang mangkono iku lumrahé kagawé saka wesi.

Swara[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

<references>

  1. ^ a b joglosemar.co.id(dipunundhuh tanggal 30 Mèi 2011)