Suling

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kanggo suling pring, pirsani wangsi.
Werna-werna suling

Suling ya iku kulawarga piranti musik ing golongan piranti sebul kayu. Ora kaya piranti sebul kayu kang ana panggeteré, suling iku sawijining piranti aérofon utawa piranti sebul tanpa panggeter sing ngasilaké swara limantar aliran hawa kang ngliwati bukaan. Miturut klasifikasi piranti Hornbostel-Sachs, suling iku piranti aérofon sinwara-pinggiran.[1][ora kapacak ing sitiran]

Suling ya iku piranti musik wiwitan kang isih lestari. Sawenèh suling saka 43.000 nganti 35.000 taun kapungkur tinemu ing laladan Swabian Jura kang saiki ana ing Jerman. Tetemon iki mbiyak ananing tradhisi musik déning manungsa modhèren ing Éropah kang tumuwuh ing périodhe wiwitan.[2][3] Suling, kalebu Bansuri kang misuwur, dadi bagéan integral saka musik klasik Indhia wiwit taun 1500 SM.[butuh rujukan] Déwa utama Hindhu, ya iku Kresna, tansah magepokan karo suling.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ "edge-blown aerophone - OnMusic Dictionary". OnMusic Dictionary. Dijupuk 2015-09-14. 
  2. ^ Wilford, John N. (24 Juni 2009). "Flutes Offer Clues to Stone-Age Music". Nature 459 (7244): 248–52. Bibcode:2009Natur.459..248C. doi:10.1038/nature07995. PMID 19444215. Lay summaryThe New York Times.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung). Citation on p. 248.
  3. ^ Higham, Thomas; Basell, Laura; Jacobi, Roger; Wood, Rachel; Ramsey, Christopher Bronk; Conard, Nicholas J. (2012). "Τesting models for the beginnings of the Aurignacian and the advent of figurative art and music: The radiocarbon chronology of Geißenklösterle". Journal of Human Evolution 62 (6): 664–76. doi:10.1016/j.jhevol.2012.03.003. PMID 22575323. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani Suling ing KamusWiki.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suling&oldid=1087401"