Celempung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Celempung - Saka Commons

Celempung iku piranti gamelan kang dipetik, cacah senare ana 11 lan 13 pasang. Piranti gamelan iki, bareng karo siter dadi piranti utama ing gamelan siteran.

Ing pagelaran gamelan, piranti iki kalebu kelompok panerusan lan nduwé tempo kang pada garo gambang ya iku tempo rikat.

Ukuran[besut | besut sumber]

Ukuran celempung dawane kira-kira 90 Cm, nduwé 4 penyangga. Dadi katandhing siter, celempung iku kira-kira ping telu luwih dawa.

Laras[besut | besut sumber]

Celempung disetel pasangan ing laras pelog lan slendro. Nada celempung iku seoktaf ing ngisore siter.

Uga delengen[besut | besut sumber]