Gambang gangsa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Gambang gangsa ya iku sejenis waditra gambang nanging wilahé digawé sing logam[1]. Jenis waditra iki sekien wis beli lazim kanggo kelengkepan gamelan. Gambang gangsa wis kegenti atawa kegeser karo waditra saron panacah[1]. Waditra iki kegolong waditra wilah kanggo ngasilaken muni. Gambang gangsa iki tugasé ngolah lan ngasilaken nada-nada cengkok atawa mélodi. Nanging kadang-kadang kanggo nada-nada gendhing. Ning perangkat gamelan kang pepek, ana telung gamelan waditra gambang gangsa, ya iku gambang gangsa laras slendro, laras pelog bem, lan laras pelog barang[2]. Waditra iki duwé wilah nada akéhé telung gembyang lewih atawa kurang setitik. Waditra gambang gangsa iki dimuninang nganggo ditabung karo rong penabuh sing kayu ning wilah pérangan tengah. Sekien conto gambang gangsa bisa dideleng ning Museum Sana Budaya Yogyakarta[1].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c Palgunadi, Bram (2002). Serat Kandha Karawitan Jawi. Bandung: ITB Press. kk. 286–287. ISBN 979-9299-71-3. 
  2. Spiller, Henry (2004). Gamelan: The Traditional Sounds of Indonesia. California: ABC-CLIO, Inc. kk. 60–61.